A tras Rusia rachete nord-coreene asupra Ucrainei?

Dmitro Ciubenko, de la procuratura din Harkiv, examinează un fragment de rachetă balistică despre care Ucraina crede că a fost fabricată în Coreea de Nord, furnizată Rusiei și lansată împotriva Ucrainei. 

La 5 ianuarie, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a confirmat declarația SUA că Rusia a lovit Ucraina cu rachete nord-coreene pentru prima dată de la invazia din februarie 2022. 

Rusia „atacă Ucraina cu rachete provenind dintr-un stat unde cetățenii sunt torturați în lagăre de concentrare pentru că au radiou neînregistrat, pentru că vorbesc cu turiștii sau se uită la televizor”, a scris Podoliak pe rețeaua X. (Vyacheslav Madiyevskyy, Reuters)
 

La 6 ianuarie, jurnaliștii au putut vedea la Harkiv fragmentele unor rachete despre care oficialii ucraineni spun că sunt diferite de cele produse de ruși. 

„Metoda de producție nu este foarte modernă”, a spus Ciubenko. „De asta înclinăm spre versiunea că ar putea fi vorba de o rachetă furnizată de Coreea de Nord.” (Vyacheslav Madiyevskyy, Reuters)

Guvernatorul regiunii Harkiv, Oleh Sinehubov, a spus la 5 ianuarie că Rusia a lovit estul Ucrainei cu rachete de altă fabricație decât cea rusă. 

„Facem toate examinările necesare. Deocamdată pot spune că marcajele au fost șterse de pe aceste rachete, dar ne putem da seama că țara unde au fost produse nu este F. Rusă”. (Vyacheslav Madiyevskyy, Reuters)

 

La 2 ianuarie, Harkivul a fost ținta mai multor lovituri cu rachete. Unul din atacuri, asupra acestei clădiri din centrul orașului, a ucis doi oameni și a provocat mari pagube. (Serghei Bobok, AFP)
 


Imagine de arhivă a unei rachete balistice KN-23 lansată la manevre militare în Coreea de Nord. 

Ucraina nu a precizat ce anume rachete nord-coreene crede că au fost folosite de ruși împotriva ei, dar analiștii cred că ar putea fi vorba tocmai de acest tip, care seamănă cu rachetele ruse Iskander, sau de KN-24, care pare copiată după modelul american ATACMS.



Ciubenko arată o inscripție pe un fragment de rachetă. Ea nu pare scrise nici cu chirilice, nici cu litere latine. (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)

Un pompier stinge rămășițele fumegânde ale unei rachete, la 2 ianuarie, la Harkiv. 

La 4 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională din SUA, John Kirby a spus pe baza unor informații recente declasificate că Rusia a folosit rachete ucrainene neidentificate în două incidente separate din Ucraina. Kievul a spus la vremea aceea că nu are cunoștință de așa ceva.
Kirby a mai spus tot atunci că Rusia caută să obțină și rachete din Iran. (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)

 

Fragment de rachetă căzută la Harkiv. 
Dacă suspiciunile privind folosirea de rachete nord-coreene împotriva Ucrainei se adeveresc, asta ar putea duce la escaladarea tensiunilor militare în Asia. (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)

 

Anchetatori ucraineni pe fundul unui crater produs de explozie, la Harkiv, pe 2 ianuarie. 
Specialiștii spun că folosirea armelor în condiții reale, de război, poate ajuta constructorul să le testeze mai bine - inclusiv în ce privește capacitatea lor de a „scăpa” de apărarea antiaeriană. (REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy)

.   

 

Rămașițele unei rachete despre care Ucraina sugerează că ar fi fost furnizate Rusiei de Coreea de Nord au fost arătate jurnaliștilor după atacuri recente asupra Harkivului.