A început procesul cântăreței din Belarus Meriem Hera

Belarus - Meryem Herasimenka (Meriem Gerasimenka)

În Belarus a început procesul cântăreței Meriem Hera, care ar putea face patru ani de închisoare pentru că a interpretat vara trecută în public cântecul „Obiymi” al trupei Okean Elzy, în limba ucraineană.

Meriem Hera (Herasimenka, pe numele real) a fost arestată după concertul de la barul Banki-Butylki din Minsk, la începutul lunii august, și a fost condamnată de două ori la rând la câte 15 zile de închisoare. În septembrie i s-a făcut dosar penal sub acuzația de „participare activă la acțiuni colective care încalcă grav ordinea publică”.

Potrivit Centrului pentru drepturile omului Viasna, autoritățile l-au reținut atunci și pe proprietarul barului, Andrei Juk, condamnându-l la 30 de zile de detenție. Potrivit Google Maps, barul este închis temporar.

Pe pagina lui de Facebook, ultima postare datează din 4 august 2022 și este un fragment video al concertului lui Meriem, însoțit de comentariul „Vă mulțumim pentru seara aceasta!”.

Meriem Hera se află pe lista de „deținuți politici” din R. Belarus alcătuită de centrul Viasna, alături de alte 1443 de persoane.

Republica Belarus, condusă de liderul autoritar Alexander Lukașenka, nu participă direct la războiului din Ucraina, dar sprijină Rusia în conflict, permițând trupelor ruse să-i folosească teritoriul în scopuri militare.

### Vezi și... ### Un tribunal din Belarus a condamnat-o la închisoare pe soția unui jurnalist RFE/RL încarcerat