A încetat din viață filosoful maghiar originar din România Gáspár Miklós Tamás

Filosoful maghiar originar din România Gáspár Miklós Tamás s-a stins din viață la 74 de ani, după o boală îndelungată.

Gáspár Miklós Tamás - cunoscut ca GMT - s-a născut la Cluj în 1948. Acolo a absolvit filosofia. S-a mutat în Ungaria în 1978.

A predat mai întâi la Facultatea de Științe Umaniste a celei mai prestigioase Universități de la Budapesta, ELTE, Eötvös Loránd Tudományegyetem - Universitatea Eötvös Loránd, de unde a fost îndepărtat pentru declarațiile sale contra regimului comunist din Ungaria. A predat apoi la universități americane, engleze și franceze, iar mai târziu la Universitatea Central Europeană fondată de miliardarul american de origine maghiară George Soros, mutată între timp la Viena, din cauza persecuțiilor regimului iliberal al premierului Victor Orbán.

Gáspár Miklós Tamás a fost activ în politică încă dinainte de căderea comunismului, iar mai târziu a devenit membru al Alianței Democraților Liberi (SZDSZ), și a fost deputat în primul Parlament maghiar ales în mod liber după căderea comunismului. S-a distanțat treptat de viața politică și a părăsit acest partid în anul 2000.

### Vezi și... ### Naționalismul, ultimul refugiu al comunismului

Opiniile sale liberale s-au schimbat de-a lungul timpului, cu un scurt ocol conservator, ajungând la un stângism radical. Se considera, de multă vreme, un om politic heimatlos (fără casă), negăsind nici un program politic valabil în niciunul dintre partidele existente din țara lui.

A renunțat public la publicistică, pe care a considerat-o inutilă în ultimii ani. În ultimul său interviu dat publicației HVG (Săptămâna în economia mondială), a vorbit despre pesimismul său general, spunând că există speranță și progres doar la nivel individual și al comunităților mici.

Traducere din HVG de Forró Eszter, Cluj, 15 ianuarie 2023.