Abhazia cedează Rusiei o stațiune la Marea Neagră, declanșând proteste publice

Protest al opoziției față de acordul referitor la complexul Bichvinta (foto Anaid GOGORYAN (RFE/RL)

Parlamentul regiunii separatiste georgiene Abhazia a aprobat pe 27 decembrie, după o ședință care a durat toată noaptea, un controversat acord cu Moscova în baza căruia o stațiune de la Marea Neagră va fi transferată Rusiei. Decizia a stârnit imediat proteste.

Lasha Ashuba, președintele parlamentului de facto, a anunțat decizia de a ceda complexul de vile de vacanță Bichvinta (cunoscut și ca Pitsunda) Rusiei în dimineața de 27 decembrie în fața a sute de manifestanți care protestau împotriva acestei hotărâri încă din 26 decembrie.

Protestatarii, printre care se aflau și membri ai grupărilor de opoziție, au scandat „Rușine!” și au cerut ca acordul să fie anulat imediat. Asida Shakryl, fostă ombudsman de facto în regiunea separatistă, a declarat că decizia este ilegală.

„Legiuitorii au ignorat constituția Republicii Abhazia.... Ei trebuie să explice de ce au decis să discute această problemă în timpul nopții. Ei trebuie să justifice legitimitatea unei astfel de sesiuni”, a declarat Shakryl.

### Vezi și... ### „Nici măcar nu mai poți vorbi georgiană în Georgia” | Afaceri rusești la Marea Neagră

Politicianul de opoziție Alkhas Jinjolia a declarat pe 26 decembrie că mitingul din fața clădirii parlamentului va continua până când cererea protestatarilor de anulare a acordului va fi îndeplinită.

Ministrul afacerilor externe al Abhaziei separatiste, Inal Ardzinba, afirmase mai înainte că acordul de predare a stațiunii Rusiei „este legal și corespunde legislației internaționale”.

Trimisul Rusiei în regiunea separatistă, Mihail Șurgalin, a declarat că, în conformitate cu acordul, terenul pe care se află stațiunea nu va fi deținut de Rusia.

„Teritoriul va fi închiriat de Rusia pentru 49 de ani. Doar clădirile vor fi deținute de Rusia. Lucrările de întreținere și reparații vor fi efectuate de Serviciul Federal de Gardă al Rusiei", preciza Shurgalin înainte de vot.

Complexul Bichvinta, construit între anii 1958 și 1961 la cererea liderului sovietic de atunci Nikita Hrușciov, ocupă un teren de aproximativ 180 de hectare și a fost închiriat de Rusia în temeiul unui acord datat 14 septembrie 1995.

### Vezi și... ### Luptătorii georgieni merg în Ucraina pentru a-și termina propriul război

Guvernele Rusiei și Abhaziei au semnat un nou acord privind transferul complexului în proprietatea Rusiei și stabilirea procedurii de utilizare a acesteia în ianuarie 2022. Potrivit acelui acord, complexul urma să fie cedat Rusiei cu titlu gratuit, cu o plată anuală simbolică de 1 rublă pentru fiecare parcelă de teren.

Rusia a recunoscut independența Abhaziei și a celeilalte regiuni separatiste din Georgia, Osetia de Sud, în august 2008, după un război ruso-georgian de cinci zile. Abhazia și-a declarat independența față de Georgia în 1992, o decizie care a declanșat războiul cu Tbilisi.

Occidentul a calificat secesiunea Abhaziei și a Osetiei de Sud drept o anexare efectivă a celor două regiuni de către Rusia. Doar Venezuela, Nicaragua, Nauru și Siria au mai recunoscut Abhazia ca fiind independentă.

Moscova are în continuare mii de soldați în Abhazia și Osetia de Sud.

### Vezi și... ### Nava de croazieră Astoria Grande cu turiști ruși a părăsit portul Batumi în huiduielile georgienilor