Absențe semnificative la summitul Americilor. Scade influența regională a Statelor Unite?

Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador

Președintele Mexicului, țară vecină și cel mai important partener comercial al Statelor Unite în regiune, nu va participa săptămâna aceasta la Summitul Americilor, care are loc la Los Angeles.

Motivul acestui act de sfidare este faptul că organizatorii nu au invitat lideri din Cuba și Nicaragua și reprezentanți ai guvernului Maduro, din Venezuela. „Nu mă duc la summit pentru că nu toate țările sunt invitate” - a spus Lopez Obrador, care a anunțat că va fi înlocuit la summit de ministrul de externe Marcelo Ebrard.

### Vezi și... ### „Sindromul Havana” constatat în Columbia, înaintea vizitei secretarului de stat Blinken

În afară de Mexic, și Hodurasul a luat o decizie similară, motivând cu excluderea celor trei țări care nu recunosc și nu aderă la Carta Democratică Inter-Americană. Administrația Biden a investit capital politic serios în încercarea de a avea la Los Angeles și țările respective, dar Obrador – un populist care, în trecut, a fost apropiat de Donald Trump – a decis să facă acest gest simbolic.

Vice-președinta Statelor Unite, Kamala Harris a participat la inaugurarea președintei statului Honduras, Xiomara Castro, dar aceasta, ca și șeful statului mexican – ambele regimuri de stânga, orientare politică care domină din ce în ce mai mult America Latină – a hotărât să nu facă deplasarea la Los Angeles. Predecesorul lui Castro, la un moment dat un aliat al Americii – Juan Orlando Hernandez – a fost extrădat în Statele Unite și va fi judecat pentru implicare în trafic de droguri.

### Vezi și... ### Statele Unite: politici globale, provocări regionale

Harris a vizitat și Mexicul și, atât ea cât și Biden, au purtat numeroase convorbiri telefonice cu președintele Obrador. Acesta a spus la conferința de presă „Am o relație bună cu președintele Biden. Este un om bun. În acest caz, consider că există multe presiuni din partea republicanilor și în special, anumiți lideri ai ambelor partide, presiuni care au legătură cu comunitatea cubaneză din Florida și Statele Unite”.

Summitul reprezintă o oportunitate pentru administrația Biden să dovedească interes pentru regiune, după ce fusese acuzată că o ignoră în mare parte și să încerce să stopeze ofensiva economică și diplomatică chineză în America Latină.

Analiștii se întreabă dacă cele câteva decizii de a nu trimite delegații la cel mai înalt nivel semnifică reducerea influenței americane, în regiune. Summitul este o oportunitate de a modifica această percepție.