De aproape un an mocneşte în Germania un nou scandal legat de abuzurile sexuale ale unor preoţi catolici din arhidieceza de Köln. În centrul atenţiei se află cardinalul romano-catolic, Rainer Maria Woelki, căruia i se reproşează că ar fi tăinuit implicarea unor preoţi în astfel de abuzuri, din arhidieceza pe care o conduce.
Your browser doesn’t support HTML5
O expertiză, redactată de un grup de jurişti din München, în anul 2018, a fost predată cardinalului Woelki. Acesta însă refuză s-o publice, afirmînd că nu corespunde unor standarde de metodologie. În acelaşi timp, arhiepiscopul a comandat o altă expertiză, chipurile mai obiectivă, care urmează să fie dată publicităţii în cursul acestei luni.
După ce presa germană a relatat că Woelki ar fi ascuns în 2015 abuzurile unui preot şi nu ar fi informat Vaticanul, mii de catolici - nu numai din arhidieceza de Köln - au părăsit în semn de protest biserica. În februarie, scria revista „Der Spiegel”, serverul tribunalului civil din Köln, s-a prăbuşit, în urma cererilor de ieşire din biserică. Abia în luna mai, relata presa germană, tribunalul va putea primi noi cereri de ieşire.
În Germania, taxele pentru Biserica Catolică, resp. cea Evanghelică, sînt încasate direct de către oficiile fiscale. Refuzul de a plăti aceste taxe echivalează cu ieşirea din biserică şi trebuie să aibă la bază o decizie a unui tribunal civil.
Potrivit ziarului „Kölnische Rundschau”, numai la Köln au părăsit anul trecut 6.960 de persoane cele două biserici, cea catolică şi cea evanghelică, între care 80 % erau catolici. Luna trecută au fost inregistrate peste 5.000 de cereri ale catolicilor care nu vor să mai fie consideraţi membri ai bisericii.
Numeroşi clerici şi enoriaşi au cerut demisia cardinalului. Vocile criticilor s-au intensificat după ce, de curînd, s-a aflat despre abuzarea unui băiat în anii 1990 de către un preot. Preotul respectiv s-a sinucis.
O parte a presei catolice desigur se opune relatărilor critice şi susţine că cei care-l atacă pe cardinal ar fi dovedit şi în trecut că nu sînt amici ai bisericii (a se vedea, de ex., articolul din publicaţia Kath.net, din 8.2. 2021: „Defăimarea cardinalului Woelki a devenit, între timp, insuportabilă”).
Pot să înţeleg neîncrederea dumneavoastră
Adresîndu-se publicului, cardinalul Woelki a spus într-un interviu acordat, luna trecută, postului de radio catolic din Köln (Domradio), că el niciodată nu a avut intenţia să ascundă ceva. În acelaşi interviu, cardinalul a cerut enoriaşilor să aibă încredere în el. „Pot să înţeleg neîncrederea dumneavoastră, totuşi mi-aş dori să mă consideraţi o persoană de încredere”, a spus înaltul ierarh.
Expertul care urmează să prezinte pe data de 18 martie noul raport, scrie „Der Spiegel”, a descoperit 300 de cazuri de persoane abuzate şi a identificat 200 de clerici. Toate aceste cazuri s-au întîmplat din 1975 pînă-n prezent. În studiul, din 2018, care cuprinde întreaga periodă de după anul 1946 se vorbeşte despre 135 de persoane abuzate în dieceza Köln de către 87 de clerici.