Academia de Științe, împotriva comasării universităților  

Academia de Științe a Moldovei

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) cere guvernului să stopeze reorganizarea prin absorbție a universităților, motivând că „o astfel de reformă amplă trebuie bine gândită, argumentată, consultată cu comunitatea științifică și societatea”.

Printr-o hotărâre adoptată de Adunarea generală a membrilor titulari și corespondenți, comunitatea academică din R. Moldova reclamă că reforma anunțată de Ministerul Educației nu a fost consultată cu AȘM, așa cum prevede legea, și că a fost elaborată fără transparență.

Academicienii mai susțin că proiectul „este lipsit de viziune complexă asupra dezvoltării cercetării ştiinţifice în R. Moldova”.

„În contextul obținerii de către R. Moldova a statutului de țară-candidat pentru aderare la UE, comunitatea științifică se adresează Academiilor de Științe din spațiul european, precum și conducerii R. Moldova, pentru a stopa realizarea acestui gen de reformă, care nu va conduce la fortificarea institutelor de cercetare și a învățământului superior, dar dimpotrivă – la diminuarea vizibilității internaționale, cauzată de pierderea personalității juridice a institutelor de cercetare de tip academic, care au fost fondate începând cu anul 1946”, se arată în hotărâre.

Anterior, câteva universități și partide politice de opoziție au criticat intenția guvernării de a comasa mai multe universități și institute de cercetare, în contextul descreșterii continue a numărului de studenți.

### Vezi și... ### Ministrul Educației, despre reforma universitară: „Lichidăm risipa banilor”