Academia Română susține protestul Academiei de Științe a Moldovei împotriva reformei învățământului superior, prin care fostele institute de cercetare ale AȘM urmează să fie asimilate de universități.
La fel ca academicienii din R. Moldova, cei din România consideră că astfel de decizii ar trebuie „să fie bazate pe o evaluare obiectivă și transparentă, pe o argumentare convingătoare și discuții în întreaga comunitate științifică“.
„Însăși ideea concentrării cercetării sub o singură egidă și sub o singură conducere ni se pare că amintește de perioada dictaturii comuniste”, se spune în declarația Biroului Prezidiului Academiei Române. Autorii nu intră în detalii, dar se referă, probabil, la faptul că universitățile moldovene sunt acreditate și controlate de Ministerul Educației și Cercetării.
„În România, cercetarea științifică și creația intelectuală oficiale sunt efectuate în cadrul mai multor entități paralele (Academia Română, universități, Ministerul Cercetării), care colaborează foarte bine între ele și se află în concurență loială. Stimularea cercetării nici nu se poate face altminteri”, se mai arată în poziția Academiei Române.
Savanții români cer autorităților moldovene să oprească reorganizarea anunțată și să reîntoarcă institutele de cercetare în cadrul AȘM.
Planul de reorganizare propus de Ministerul Educației de la Chișinău prevede concentrarea resurselor prin integrarea unor universități mici și institute de cercetare în universități mai mari, cu păstrarea finanțării separate pentru domeniul cercetării.
Autoritățile susțin că, în urma reformei, cercetătorii vor avea un loc stabil de muncă, șanse sporite de a accesa fonduri mai mari pentru cercetare, posibilitatea să interacționeze mai strâns cu studenții și să participe la luarea deciziilor cu privire la procesul de studii din universități.