Poliţia de frontieră din Republica Moldova i-a refuzat, marţi seara, intrarea în ţară cunoscutului jurnalist şi expert anti-propagandă de la Kiev, Roman Șutov. După patru ore de verificări la aeroportul Chișinău, Șutov a fost nevoită să ia un avion înapoi spre Kiev, după ce poliția de frontieră a constatat că acesta nu-și poate justifica scopul vizitei. Din același motiv poliţia de frontieră nu i-a permis, tot marţi seara, accesul în ţară jurnalistei Irada Zeinalova, din Rusia, moderatoarea emisiunii „Itogi Nedeli” la televiziunea rusească NTV.
Your browser doesn’t support HTML5
Jurnalistul ucrainean Roman Șutov, director de programe al portalului detector.media urma să participe la Chişinău la un training pentru jurnalişti despre „infrastructura propagandei externe în Moldova”. Evenimentul, care urma să aibă loc joi seara, era organizat de asociaţia americană Digital Communication Network cu sprijinul Ambasadei americane.
Roman Șutov a scris într-un mesaj pe Facebook că după patru ore de verificări pe aeroportul Chişinău poliţia de frontieră i-a refuzat accesul în ţară pe motiv că nu şi-ar fi justificat scopul vizitei. „Nici invitație oficială de la misiunea diplomatică, nici programul trainingului şi nici insistenţa organizatorului nu au fost luate în calcul”, a scris Șutov. În același mesaj el spune că toate încercările de a contesta interdicția nu au dat rezultate. „Polițiștii mi-au răspuns ceva de felul că doar îmi transmit o decizie luată nu de ei. Protocolul a fost semnat în locul meu de doi pretinși martori”, îşi încheie mesajul Roman Șutov.
Într-o reacţie a serviciului relaţii publice al Poliţiei de Frontieră se spune că „din startul discuției cu angajații Poliției de Frontieră Shutov nu a declarat scopul real al vizitei în Republica Moldova”, dar că „ulterior a încercat să-și justifice vizita, cu prezentarea unui set de documente, fapt care nu l-a scutit însă de decizia privind refuzul intrării în ţară”.
Potrivit Poliţiei de Frontieră, nu a întrunit condițiile de trecere a graniţei de stat, întrucât nu şi-a putut justifica scopul vizitei şi jurnalista din Rusia, Irada Zeinalova, moderatoarea emisiunii „Itogi Nedeli” la televiziunea rusească NTV. Ea a fost nevoită să se întoarcă tot marţi seara la Moscova de pe aeroportul Chişinău. Preşedintele Igor Dodon, citat de agenţiei de ştiri TASS, a condamnat incidentul şi a dat vina pe guvernarea pro-europeană de la Chişinău. „Asemenea măsuri împiedică procesul refacerii dialogului deplin cu partenerul strategic, Federația Rusă”, a declarat Igor Dodon şi a precizat că el o invitase pe Zeinalova la Chișinău pentru un interviu.
Mai multe organizaţii media de la Chişinău au condamnă într-o declaraţie interdicţiile de intrare în Republica Moldova aplicate celor doi jurnalişti străini spunând că aceste masuri „contravin normelor europene şi democratice şi afectează negativ fluxul liber de informații”.
Printre cei care au semnat declaraţia e şi directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei. El crede că aceste interdicţii sunt aplicate arbitrar şi neîntemeiat:
„Este un derapaj antidemocratic cu siguranţă. Cred că este vorba până la urmă de o strategie care este aplicată arbitrar de către poliţia de frontieră, sigur cu accent sau cu ţintă pe jurnaliştii din Federaţia Rusă. Mulţi dintre ei fiind într-adevăr mai mult propagandişti decât jurnalişti, cum este şi cazul jurnalistei Zeinalova, căreia i-a fost aplicată interdicţia noaptea trecută, şi care este de la postul NTV, dar anterior ea a prezentat o emisiune propagandistică la Pervîi Kanal. Dar una peste alta, nu cred că asta este un temei pentru a interzice accesul jurnaliştilor în Republica Moldova. Cel puţin nu este un temei pertinent din punctul de vedere al valorilor europene, cărora autorităţile Republicii Moldova le declara acum atașament foarte mare.”
Petru Macovei spune că interdicția aplicată jurnalistului ucrainean Roman Șutov trezește şi mai multe întrebări, inclusiv pentru că acesta nu este la prima lui vizită în Moldova. Ultima dată, în martie 2017, Șutov a participat la Chișinău la o conferința internațională despre starea presei de limbă rusă din țările Parteneriatului Estic.
„Din câte îmi dau seama, la prima etapă poliția de frontieră a decis aplicarea interdicției, iar ulterior când a văzut acele documente chipurile ar fi fost prea târziu să scoată această interdicție. Nu văd cum anume, deci este o bâlbâială a poliției de frontieră pe acest segment care demonstrează o dată în plus incapacitatea lor de a înțelege procesul democratic care ar trebui să aibă loc în raport cu jurnaliștii în primul rând. Roman Șutov este un cunoscut expert în Ucraina, dar şi la nivelul UE. el participă în diverse activităţi anti-propagandă şi monitorizează mass-media din punct de vedere al prezentării elementelor de manipulare. Este un expert care ar trebui exploatat în sensul bun al cuvântului. Iar în situaţia în care, mai nou, autorităţile noastre se declară mari luptătoare cu propaganda rusă este o persoană care dimpotrivă ar fi trebuit să fie binevenită în Republica Moldova, mai ales că nu este pentru prima dată când ne vizitează, a fost de vreo trei sau patru ori în Moldova şi nu au existat nici un fel de probleme.”
Organizaţiile media cer Guvernului să ia măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulații a jurnaliștilor străini, iar Ministerului de Interne să nu utilizeze măsuri restrictive și selective în ceea ce privește intrarea în Republica Moldova a reprezentanților mass-media străini și să permită tuturor jurnaliștilor să își exercite activitățile profesionale nestingherit.
Executivul nu a comentat decomandată nici apelul ONG-urilor şi nici incidentele celor doi jurnalişti.