Fostul campion mondial rus la patinaj artistic Vadim Naumov și soția sa, Evgenia Shishkova, s-ar putea afla printre persoanele care au fost ucise după ce un avion de pasageri s-a ciocnit cu un elicopter militar deasupra râului Potomac, lângă Pentagon, în Washington.
US Figure Skating, organizația care supraveghează patinajul la nivel național, a confirmat că „mai mulți membri” ai comunității sale se aflau la bordul zborului American Airlines care s-a ciocnit cu un elicopter în Washington, potrivit CNN.
Administrația federală americană a aviației (FAA) a declarat că accidentul a avut loc cu puțin timp înainte de ora locală 21.00, pe 29 ianuarie, și că este în curs o operațiune majoră de căutare și salvare.
Avionul de pasageri, care efectua zboruri regionale și era operat de o companie aeriană parteneră a American Airlines, avea 64 de persoane la bord.
Un oficial al armatei americane a confirmat informațiile din presă potrivit cărora în accident a fost implicat un elicopter Black Hawk al armatei care avea trei soldați la bord.
Agenția rusă de știri de stat TASS și site-ul sportiv Sports.ru au citat surse potrivit cărora Naumov și Shishkova, medaliați cu aur la proba de perechi la Campionatele Mondiale din 1994, se aflau la bordul avionului.
Cei doi, care au câștigat și finala Champions Series 1995-1996, s-au mutat în Statele Unite după ce și-au încheiat cariera de patinatori și au devenit antrenori.
Fiul lor, Maxim, în vârstă de 23 de ani, este cetățean american și concurează pentru Statele Unite în competiții internaționale. El a fost campion național de juniori al SUA în 2020.
Filiala de la Washington a postului de televiziune NBC a relatat că peste 30 de cadavre au fost recuperate din apele înghețate ale Potomacului, deși oficialii nu au făcut comentarii publice cu privire la numărul morților.
Căutările au fost îngreunate de întuneric și temperaturile scăzute.
Secretarul Departamentului pentru Securitate Internă, Kristi Noem, a declarat pe X că „fiecare resursă disponibilă a Gărzii de Coastă a SUA” a fost desfășurată pentru eforturile de căutare și salvare.
Poliția din Washington a declarat pe rețele că mai multe agenții sunt implicate în operațiunile de salvare. Toate decolările și aterizările de pe Aeroportul Național Ronald Reagan au fost oprite în timp ce echipele de salvare efectuează căutări în apă.
FAA a declarat că aeronava implicată în incident era un avion regional Bombardier care plecase din Wichita, Kansas. Acesta s-a ciocnit în aer cu un elicopter Sikorsky H-60, în timp ce se apropia pentru aterizare. Avionul poate transporta aproximativ 60 de pasageri.
Nu există în acest moment niciun indiciu de criminalitate sau terorism în accident, a declarat un înalt oficial FBI de la biroul din Washington. FBI este pregătit să acorde asistență, a spus oficialul pentru NBC.
Președintele Donald Trump a fost informat despre accidentul aviatic, inclusiv despre faptul că a fost implicat un elicopter militar, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, la Fox News.
Într-o declarație de miercuri seara, Trump a mulțumit echipelor de intervenție pentru „munca lor incredibilă”, menționând că „monitorizează situația și va oferi mai multe detalii pe măsură ce apar”.
„Dumnezeu să le binecuvânteze sufletele”, a adăugat președintele Trump.
Gheața, întunericul și frigul din Potomac fac foarte dificil efortul de salvare.
Atât avionul de pasageri, cât și elicopterul militar au căzut în râul Potomac după ce s-au ciocnit în aer.
„Apa în care operăm are aproximativ 8 metri adâncime”, a declarat șeful serviciilor de urgență din Washington, John Donnelly. „Bate vântul, sunt bucăți de gheață acolo. Așa că este periculos și greu să lucrezi”, a adăugat oficialul.
Anchetatorii încearcă să pună cap la cap ultimele momente ale aeronavelor înainte de coliziune, inclusiv contactul cu controlorii de trafic aerian, precum și o pierdere de altitudine suspectă a avionului de pasageri.
Zborul American Airlines 5342 se îndrepta spre Reagan National când a suferit o pierdere rapidă de altitudine deasupra râului Potomac, potrivit datelor de pe transponderul său radio.
American Airlines a declarat că la bordul aeronavei se aflau 60 de pasageri și patru membri ai echipajului. Avionul bimotor Bombardier CRJ-701, fabricat în Canada în 2004, poate fi configurat pentru a transporta până la 70 de pasageri.
Trei militari americani se aflau la bordul elicopterului Sikorsky H-60, cunoscut sub numele de Blackhawk, dar niciun ofițer, potrivit relatărilor de presă.
American Airlines a declarat că este la curent cu informațiile potrivit cărora una din cursele sale a fost implicată în incident și a precizat că va furniza mai multe informații de îndată ce vor fi disponibile.
Din februarie 2009, în SUA nu a mai avut loc niciun accident mortal cu un avion de pasageri, însă un șir de incidente aproape fatale din ultimii ani au ridicat serioase semne de întrebare privind siguranța.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te