„Această revoluție este încă vie” | Tot mai multe femei iraniene sfidează legea hijabului

O femeie se plimbă fără hijab în Piața Azadi din Teheran, în ianuarie 2023.

Femeile au jucat un rol important în protestele anti-sistem care au zguduit Iranul timp de luni de zile. Chiar dacă demonstrațiile s-au diminuat în ultimele săptămâni, un număr tot mai mare de femei apar în public fără hijab obligatoriu, într-o provocare directă la adresa autorităților.

Assal a apărut în public luni de zile fără hijab (sau eșarfa islamică), în semn de solidaritate cu protestele anti-sistem care au zguduit în ultimele luni Iranul.

Chiar dacă demonstrațiile care au izbucnit în septembrie au pierdut din intensitate în ultimele săptămâni după ce statul islamic a trecut la reprimarea sângeroasă a protestelor, Assal, care locuiește în Teheran, a continuat să încalce sistematic legea privind hijabul, într-o provocare directă la adresa regimului clerical iranian.

„Vreau să le demonstrez [autorităților] că această revoluție este încă în viață, iar poporul nostru va [lupta] împotriva lor cu orice mijloace pe care le poate folosi”, a declarat, pentru Radio Farda de la RFE/RL, obstetriciana în vârstă de 32 de ani, care a cerut ca numele său complet să nu fie folosit de teama unor represalii.

„Când trec pe lângă agenții de securitate pe stradă fără hijab, nu este ușor. Întregul meu corp tremură. Dar nu voi da niciodată înapoi. Voi continua să protestez”, a adăugat ea.

Codul vestimentar islamic pentru femeile din Iran

Hijab-ul, vălul care acoperă părul femeilor, a fost impus prin lege în Iran în urma revoluției din 1979 prin care liderii religioși au preluat controlul țării.

„Femeile în vârstă de peste 9 ani trebuie să poarte în public eșarfă și să aibă haine largi, astfel încât să nu i se poată identifica formele. Pe lângă acestea, au fost aduse de-a lungul timpului ajustări privind fardul puternic, care e considerat imoral. Aceste elemente sunt considerate aspecte decadente conform codului derivat din legea islamică, precum interzicerea consumului de băuturi alcoolice” - Flavius Caba-Maria, Middle East Political and Economic Institute (MEPEI).

Regulile nu se aplică doar femeilor musulmane, ci tuturor femeilor de pe teritoriul țării.

Femeile cu convingeri religioase mai stricte se acoperă și mai mult, purtând niqab (voalul care acoperă fața) sau burqa (veșmântul care acoperă întreg corpul).

Tanya, o altă locuitoare a Teheranului, a declarat că femeile își scot eșarfa de pe cap pentru a lua atitudine împotriva conducerii clericale care le-a privat de cele mai elementare drepturi, inclusiv de dreptul de a alege cum să apară în public.

„Femeile consideră că este dreptul lor absolut, un drept care le este refuzat de ani de zile”, a declarat psihologul, care a cerut, de asemenea, ca numele ei complet să nu fie folosit.

Assal și Tanya fac parte din mulțimea tot mai mare de femei iraniene care apar în public cu părul descoperit, inclusiv pe străzile marilor orașe, precum și în restaurante, cafenele și centre comerciale. Ele au fost încurajate de protestele anti-regim în care femeile au jucat un rol major.

Demonstrațiile au izbucnit în urma morții la 16 septembrie a Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani, la scurt timp după ce a fost arestată de poliția iraniană a moralității pentru că ar fi încălcat legea hijabului.

În Iran, tot mai multe fotografii arată femei care renunță la vălul islamic

Protestele au început ca o reacție la brutala aplicare a legii hijabului, dar s-au transformat, nu mult după aceea, într-una dintre cele mai susținute demonstrații împotriva teocrației iraniene, protestatarii cerând încetarea regimului clerical și libertăți sociale și politice.

În timpul demonstrațiilor, femeile și fetele și-au scos și și-au ars hijabul de pe cap. După ce intensitatea protestelor s-a diminuat, în urma represiunii sângeroase care s-a soldat cu peste 500 de morți, femeile își descarcă furia prin acte de nesupunere civilă.

Leyla Mirghafari, o activistă pentru drepturile femeilor cu sediul la Teheran, a declarat că protestele antisistem au intensificat opoziția femeilor față de hijab, un pilon-cheie al republicii islamice.

Mulți iranieni s-au săturat de „legea nedreaptă, represivă și împotriva femeilor”, a declarat pentru RFE/RL Mirghafari, care a fost arestată în 2018 pentru că și-a scos eșarfa de pe cap în public.

„Tinerele sunt neînfricate”

Hijabul a devenit obligatoriu la doi ani după Revoluția islamică din 1979. Legea impune ca femeile și fetele cu vârsta de peste 9 ani să poarte eșarfa pe cap în public.

Multe femei au încălcat regula de-a lungul anilor și au depășit limitele a ceea ce oficialii spun că este acceptabil, inclusiv expunându-și mai mult părul și purtând eșarfe de cap mai mici și mai colorate.

În 2018, zeci de femei au protestat față de legea hijabului în marile orașe dându-și jos eșarfele de pe cap și fluturându-le, un act de sfidare fără precedent.

În timpul președintelui Hassan Rohani, un politician relativ moderat care s-a aflat la putere între 2013 și 2021, aplicarea legii hijabului a fost relaxată. Dar sub conducerea ultraconservatorului Ebrahim Raisi, poliția iraniană a moralității a devenit din ce în ce mai activă și mai violentă în aplicarea a ceea ce autoritățile au numit „hijabul complet”.

O femeie se plimbă cu părul descoperit prin Teheran, în decembrie.

Acest lucru a alimentat opoziția tot mai mare față de hijab, care a fost mult timp un simbol al represiunii femeilor de către stat.

Mahsa, mamă a doi copii, a declarat că, chiar și în orașul sfânt Mașhad, tot mai multe femei apar în public fără hijab.

„Mă duc la cumpărături fără eșarfa de pe cap. O țin în jurul gâtului. Dar tinerele sunt neînfricate. Unele nici măcar nu au eșarfă la gât", a declarat pentru RFE/RL Mahsa, care a cerut ca numele ei complet să nu fie folosit de teama represaliilor.

„Protestul meu este mai important”

Autoritățile au anunțat în decembrie că poliția moralității, care aplica regula hijabului, a fost desființată. Dar au avertizat că sistemul judiciar va continua să reglementeze aparițiile publice și comportamentul femeilor.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit pe 16 septembrie, la scurt timp după ce a fost arestată de poliția iraniană a moralității pentru că ar fi încălcat legea hijabului.

În ultimele săptămâni, oficialii au avertizat femeile să respecte legea hijabului și au amenințat că le vor pedepsi pe cele care o încalcă. De asemenea, autoritățile au închis afaceri, restaurante, cafenele și, în unele cazuri, farmacii, din cauza presupusei nerespectări de către proprietari sau angajați a legilor islamice și a regulilor privind hijabul.

Șeful sistemului judiciar, Gholamhossein Mohseni Ejei, a avertizat pe 6 martie că femeile care încalcă legea hijabului vor fi pedepsite, afirmând că îndepărtarea eșarfei de pe cap arată „dușmănie față de instituție și valorile acesteia”.

Assal este conștientă de faptul că ar putea fi arestată sau amendată pentru că a încălcat legea. Dar ea rămâne sfidătoare.

„Chiar dacă mă arestează, nu pot face mare lucru. Protestul meu este mai important”, a declarat ea.

În ultimele săptămâni, chiar și femeile proaspăt eliberate din închisoare au apărut în public fără eșarfa de pe cap. Printre acestea se numără regizoarea Mojgan Ilanlou, care a fost condamnată la 10 ani de închisoare și 74 de lovituri de bici după ce a apărut în public fără hijab în octombrie.

După ce a fost eliberată în februarie în cadrul unei amnistii ordonate de liderul suprem ayatollahul Ali Hamenei, Ilanlou a stat în fața celebrei închisori Evin din Teheran fără eșarfă pe cap și a afișat semnul victoriei.

Unii comentatori din Iran susțin că autoritățile duc o bătălie pierdută. „Numărul de femei care apar pe străzi fără hijab este impresionant”, scria comentatorul conservator Mohammad Mohajeri într-un articol de opinie publicat în noiembrie.

„Este posibil ca ceea ce vedem să devină norma”, a spus el, comparând regula hijabului cu legile care interzic antenele și receptoarele de satelit pe care iranienii le ignoră pe scară largă.

Azam Jangravi, o activistă pentru drepturile omului a cărei asociație are sediul în Canada, spune că hijabul este simbolul „problemelor cu care se confruntă femeile în Iran".

„Hijabul obligatoriu arată fața reală a tuturor nedreptăților și opresiunilor cu care s-au confruntat femeile", a declarat pentru RFE/RL Jangravi, care s-a numărat printre femeile arestate în 2018 pentru că au protestat împotriva purtării hijabului.