Acoperite de sânge și noroi, trupele ucrainene din Bahmut se regrupează în Ceasiv Iar

Un artilerist ucrainean trage cu mortiera asupra pozițiilor rusești de lângă Bahmut, la 8 martie. 

Forțele regulate rusești și soldații din rău-famata companie militară privată Wagner înconjoară Bahmut pe trei laturi, astfel că este posibil ca Ceasiv Iar, localitate situată pe un deal la doar câțiva kilometri vest de orașul asediat din estul regiunii Donețk, să devină următorul bastion împotriva forțelor Moscovei.

Militari ucraineni într-un camion acoperit, în Ceasiv Iar.

Unul din cele două drumuri care leagă orașul Bahmut de lumea exterioară trece prin Ceasiv Iar.

 

Orașul a funcționat ca o rută vitală pentru transportul muniției și proviziilor către trupele ucrainene implicate în lupte grele din Bahmut și împrejurimile orașului. Într-un buletin al Ministerului britanic al Apărării din 4 martie se afirmă, fără a exista alte confirmări, că un pod vital care leagă orașul de Bahmut a fost distrus. RFE/RL nu poate verifica din surse independente această afirmație.


 

Un militar ucrainean rănit este evacuat cu un transportor blindat de pe linia frontului, din apropiere de Bahmut, pe 8 martie.

Ceasiv Iar, care avea o populație de 15 mii de locuitori înainte de război, a fost vizat în mod repetat de artileria rusă, care i-a distrus, în mare măsură, infrastructura și zonele rezidențiale.

În timp ce artileria bubuie la suprafață, cei aproximativ o mie cinci sute de locuitori care au rămas în oraș își petrec zilele ascunzându-se în subsoluri, cum ar fi aceste persoane care găteau pe scările blocului lor de apartamente la 6 martie.

Ceasiv Iar le permite soldaților veniți din prima linie a frontului să se odihnească și să se regrupeze înainte de a se întoarce în tranșee pentru a lupta încă o zi.

De asemenea, se pare că trupele Kievului își întăresc pozițiile pe dealurile de la vest de Bahmut, în aparentă pregătire pentru o posibilă retragere.

Un soldat ucrainean venit din prima linie a frontului de la Bahmut, curăță noroiul de pe armă.

 

Un soldat revenit din prima linie se bucură de o țigară.

„Dacă ucrainenii decid să se repoziționeze pe o parte din terenul care se află la vest de Bahmut, nu aș considera acest lucru ca fiind un regres operațional sau strategic”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la 6 martie.

Un tanc ucrainean trage spre pozițiile rusești de pe linia frontului de lângă Bahmut, pe 8 martie.