Acord moldo-grec în domeniul gazelor | R. Moldova se confruntă cu deficiențe majore de apărare

Delegația R. Moldova în Grecia, unde a fost semnat un acord de colaborare dintre Energocom și operatorul elen de gaze DEPA

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Energocom informează joi, 6 aprilie, că a semnat, la Atena, un contract EFET (contract cadru) cu operatorul elen de gaze DEPA, potrivit zdg.md. Contractul EFET (European Federation of Energy Traders/ Federației Europeană a Traderilor de Energie) precede orice contract de cumpărare-vânzare și este obligatoriu între companiile din Uniunea Europeană. „Colaborarea între R. Moldova și Grecia va permite să consolidăm rolul depozitelor subterane de gaze din Ucraina pentru asigurarea Europei Centrale cu gaze naturale în perioada rece a anului curent. Experența Energocom din sezonul trecut, de utilizare a interconectorului Grecia-Bulgaria, a arătat fezabilitatea utilizării în regim revers a gazoductului transbalcanic”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
  • R. Moldova se confruntă cu câteva deficiențe majore sistemice ale sectorului de securitate și apărare, arată o analiză realizată de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, publicată de TVR Moldova. Deficiențele de securitate au dus la apariția și evoluția majorității problemelor actuale din domeniile social, economic, informațional, militar etc.
  • R. Moldova ar putea crea o instituție similară Direcției Naționale Anticorupție din România, scrie ziarulnational.md. Modul de funcționare, provocările și bunele practici ale Direcției Naționale Anticorupție din România au fost prezentate în această săptămână angajaților Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție de la Chișinău de către fostul procuror-șef al DNA și ex-judecător la Curtea Constituțională a României Daniel Morar.
  • Agora.md notează că după ce purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că „R. Moldova merge în UE nu pe calea întăririi democrației și dezvoltării sferei sociale”, acuzând de centralizarea puterii, cenzură, control total asupra a tot ce înseamnă „sfera socio-politică, intimidare și presiune asupra opoziției”, reprezentanții R. Moldova au venit cu o replică. Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, a calificat afirmațiile ca fiind „declarații inconsistente cu realitatea și inadmisibile în relația cu țara noastră”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit CrowdTangle, interes a trezit un reportaj realizat de Jurnal TV despre un bărbat cu dizabilități care a dorit să procure un automobil adaptat necesităților sale, dar ar fi fost victima unei escrocherii. Bărbatul s-a plâns jurnaliștilor că nici poliția și nici procurorii nu au dorit să investigheze cazul său, deși pretinsul vânzător ar fi încasat aproximativ 14.000 de euro de la victimă.
  • Pe Instagram, Moldova.org scrie că responsabilitatea de a crește un copil se împarte la doi. Toate grijile, nopțile nedormite ar trebui să fie filtre prin care trec ambii părinți, spune Vasile, unul dintre tații intervievați de jurnaliștii Moldova.org pentru un articol despre perioada post-partum și ce provocări și revelații le-a adus viața de tată.