Acordul comercial post-Brexit intră în vigoare joi 31 decembrie la orele 23 GMT (unu noaptea vineri 1 ianuarie la Chișinău)

Generic – European Union flag hanging in front of Big Ben and the Houses of Parliament at Westminster Palace, London, in preparation for the Brexit EU referendum

Acordul comercial post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană intră în vigoare în joi 31 decembrie la orele 23 GMT (unu noaptea vineri 1 ianuarie la Chișinău), după ce a fost semnat ca lege britanică.

Acordul a fost ratificat în 30 decembrie de ambele camere ale Parlamentului de la Londra, și a primit aprobarea finală de la Regina Elisabeta a II-a. Acordul, încheiat în 24 decembrie după nouă luni de negocieri, scoate Marea Britanie din piața unică și uniunea vamală ale Uniunii Europene, și elimină posibilitatea impunerii de tarife pe bunuri.

Brexit a avut loc pe 31 ianuarie 2020, în urma referendumului din 2016, dar Marea Britanie a continuat să urmeze regulamentele comerciale ale Uniunii Europene până acum. Înainte de a fi ratificat de Parlamentul britanic, Acordul comercial și de cooperare a fost semnat la Bruxelles de șefa comisiei europene Ursula van der Leyen și de președintele Consiliului European Charles Michel, după ce a fost aprobat de ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Pentru ca să intre definitiv în vigoare acordul trebuie ratificat de Parlamentul European și de parlamentele țărilor membre.

Între timp, ministrul spaniol de externe a anunțat că țara sa și Marea Britanie au ajuns la un acord de a-i permite Gibraltarului să-și păstreze statutul de liberă circulație cu Spania.