Acordul cu BERD privind securitatea furnizării gazelor naturale, votat în regim de urgență

Sediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Londra

Proiectul care prevede ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) „Securitatea furnizării gazelor naturale” a fost votat în ambele lecturi, în regim de urgență, informează IPN.

Împrumutul în valoarea de 300 de milioane de euro va fi utilizat pentru procurarea de urgență a gazelor naturale.Acești bani vor asigura Moldovei securitatea energetică și siguranța disponibilității cu resurse energetice pentru perioada rece a anului, a spus Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, conform IPN.

Your browser doesn’t support HTML5

BERD dorește să ajute Moldova „să-și diversifice rezervele de gaze”

Potrivit lui Dumitru Alaiba, nu trebuie să fie exclus faptul că Moldova s-ar putea să aibă „unele incertitudini cu livrarea resurselor energetice și anume a gazelor naturale din partea Gazprom”. Acest împrumut de asemenea va ajuta țara să diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice și vor fi găsite surse alternative de gaze naturale.

„Acest instrument va fi disponibil în regim de urgență. Va fi posibilă stocarea în țări vecine, spre exemplu în România, a unor rezerve pentru Republica Moldova de gaze naturale care să fie utilizate pe perioada rece a anului”, a spus el la o conferință de presă.

### Vezi și... ### Vor fi gaze la iarnă?

Republica Moldova este „unica țară de pe continentul european care depinde energetic aproape 100% de o singură sursă - Gazprom. 100% din gazele naturale și 80% din electricitatea pe care o consumăm (produsă din gazele naturale) depind direct de Gazprom”, a precizat oficialul.

Creditul va fi eliberat în două tranșe: prima de 100 de milioane și a doua de 200 de milioane de euro.