Activiștii de mediu deplâng mărirea cotei de împușcare la urși, în România, după moartea unei fete în munți

Un urs trecând șoseaua în septembrie 2023 în județul Covasna, din România.

Politicienii din România au aprobat la 15 iulie măsuri care permit împușcarea mai multor urși, inclusiv de către vânători amatori, ca răspuns la decesul intens mediatizat al unei turiste în Munții Bucegi.

Legea numită „intervenția imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora” a fost aprobată aproape în unanimitate de camera inferioară a Parlamentului României, care a fost chemată special înapoi din vacanță pentru acest vot.

Deputații au ținut și un moment de reculegere în memoria victimei.

Măsura dublării cotei anuale de împușcări de urși pe 2024 și 2025, până la aproape 500 de urși pe an, a fost criticată de activiștii de mediu ca ineficientă și dăunătoare pentru mediu. Ei au criticat de asemenea faptul că legea permite uciderea urșilor de către vânători amatori - în mod normal, „reducerea” populației de urși fiind apanajul profesioniștilor.

„Astăzi, industria și pasionații de vânătoare, aproximativ 1% din populația României, vor reuși, după ani de zile de presiuni politice și mediatice, să reintroducă vânătoarea la trofeu”, a scris pe Facebook Greenpeace România după votul de luni.

Ecologiștii spun că reducerea conflictelor dintre om și urși trebuie făcută prin măsuri mai complexe și mai de durată, nu prin pedepsirea animalelor cărora tot oamenii le-au invadat și micșorat an de an habitatele.

România are cea mai mare populație de urși din Europa (cu excepția Rusiei), estimată de ministerul Mediului la 8000 de „exemplare”.

Anul acesta, guvernul a spus că în ultimii 20 de ani urșii au omorât în România 26 de persoane, rănind peste 270. Aproape fiecare întâlnire de acest fel este urmată de chemări și campanii de presă pentru uciderea unui număr mai mare de animale.

„Legea nu rezolvă nimic”, a declarat pentru AFP Călin Ardelean, biologul organizației de mediu World Wildlife Fund, după votul de luni, adăugând că accentul trebuie pus pe „prevenție și intervenție”, ca și pe așa-numiții „urși problematici”.

Potrivit relatării Europei Libere România, dintre partidele românești, unul singur, REPER, asociat cu fostul premier și eurocomisar pentru agricultură, Dacian Cioloș, a criticat legea dublării numărului de urși care pot fi omorâți, spunând că ea a fost adoptată de „corul populist al vânătorilor”. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te