Activistul din regiunea transnistreană, Ghenadie Ciorba, a fost eliberat din detenția administrației de la Tiraspol, după mai bine de un an în care a fost închis pentru participarea la un protest pașnic și exprimarea opiniilor pe rețelele de socializare. Anunțul a fost făcut de Asociația Promo Lex de la Chişinău.
Delegațiile SUA și Canadei la OSCE, precum și Biroului pentru democrație și drepturile omului al Departamentului de Stat al SUA au avut recent declarații în care au cerut eliberarea lui Ghenadi Ciorba, dar și a altor deținuți politici de la Tiraspol. „Exprimarea opiniilor nu este o crimă”, se spunea în declarația Biroului pentru democrație și drepturile omului al Departamentului de Stat. Cele două declarații au condamnat de asemenea „încălcarea flagrantă continuă a drepturilor omului în regiunea transnistreană de către regimul secesionist” de la Tiraspol.
### Vezi și... ### Canada și SUA condamnă „încălcarea drepturilor omului” în TransnistriaÎntr-un alt caz recent, pensionarul Mihail Ermurachi, de 70 de ani, a fost condamnat pentru extremism și amendat cu echivalentul a 550 de dolari pentru că într-o discuție privată a spus că Vadim Krasnoselski este „mercenar” și „marionetă”, iar militarii ruși din Transnistria sunt „ocupanți”.
Oponent al actualei administrații, Ghenadie Ciorba l-a criticat pe liderul regiunii Vadim Krasnoselski și pe așa-numitul ministru de interne de la Tiraspol de atunci. Ciorba a fost arestat pe 3 iulie 2020, a doua zi după protestul spontan de lângă podul de la Râbnița, protest care s-a declanșat după ce administrația transnistreană a închis circulația peste Nistru sub pretextul pandemiei, iar sute de oameni nu au mai putut merge pe malul drept la muncă, la tratament sau în vizite.
Ghenadie Ciorba a fost acuzat de extremism, iar o instanță transnistreană l-a condamnat recent, pe 19 iulie, la trei ani și trei luni de închisoare.
Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului și nu acțiune de extremism...Promo Lex
Promo Lex anunță că recursul a fost examinat marți, 10 august, de către pretinsa judecătorie supremă de la Tiraspol, care a decis eliberarea activistului. „Ghenadie Ciorbă s-a aflat în detenție ilegală mai mult de un an, perioadă în care avocații Promo-LEX au depus mai multe eforturi pentru a obține eliberarea a acestuia”, se spune în comunicatul Promo Lex. „Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului și nu acțiune de extremism. Aceasta trebuie garantată pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană”, subliniază comunicatul.
Persecuțiile împotriva oponenților au loc în condițiile în care în stânga Nistrului de facto a început campania electorală pentru așa-zisele alegeri prezidențiale din toamnă.
Numărul dosarelor penale pornite în ultimii ani la Tiraspol împotriva oponenților politici se ridică la ordinul zecilor. Primul astfel de dosar al fost deschis pe numele unei tinere scriitoare, Larisa Kalik, pentru o carte despre abuzurile la limita torturii din așa-numita armată transnistreană. Au urmat dosare penale pe numele unor reprezentanți ai opoziției, printre care deputatul comunist Alexandr Samonii și activista Irina Vasilakii. Ambii au fost nevoiți să fugă din regiune.
Nu se cunoaște încă dacă actualul lider Vadim Krasnoselski va avea vreun contracandidat, toți oponenții politici reali fiind eliminați de pe scena politică prin persecuții și dosare penale.