Activistul politic belarus Vitold Așurak a murit în închisoare

Activistul politic belarus Vitold Așurak

Activistul politic belarus Vitold Așurak, condamnat în ianuarie la cinci ani de închisoare pentru participarea la protestele anti-guvernamentale a decedat.

Circumstanțele precise ale morții sale nu au fost imediat clare. Site-ul de știri Onliner și alte publicații au declarat că a suferit un atac de cord într-o închisoare din estul Belarusului. Așurak avea 50 de ani, a fost membru al partidului de opoziție al Frontului Popular Belarus și coordonator al mișcării „Pentru libertate”.

La un procesul în care a fost condamnat, și care s-a desfpșurat în spatele ușilor închise în luna ianuarie, a fost găsit vinovat de încălcări grave ale ordinii publice și violență împotriva poliției.

Intr- o reacție la informațiile legate de moartea activistului, lidera opozitiei belaruse, Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil a condmant autoritățile pentru moartea lui Așurak.

„Oamenii nu suferă doar, oamenii mor din cauza regimului din Belarus", a scris ea într-o postare pentru Twitter.

Zeci de mii de bieloruși au protestat luni de zile anul trecut, împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din august 2020 și în urma căruia Aleksandr Lukașenka a fost declarant învingător, pentru un al 6 lea mandat. Statele Unite si Uniunea Europeana nu au recunoscut rezultatul scutinului. Opozitia si Țihanovskaia au cerut noi alegeri, care să se desfășoare cu respectarea standardelor internaționale.

Uniunea Europeană și Statele Unite l - au pus pe Lukașenka și alti zeci de oficiali și oameni de afaceri pe lista sancțiunilor, înghetînsu-le activele și impunînd interdicții de viză.

Ca răspuns la moartea lui Așurak, purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Peter Stano, a declarat că blocul „cere eliberarea imediată” a tuturor prizonierilor politici.