Pleșcanov a fost reținut pe 10 iunie 2022 și apoi condamnat de regimul de la Tiraspol la trei ani și două luni de detenție, după ce a criticat războiul declanșat de Rusia în Ucraina, dar și prezența militară rusă ilegală în regiunea transnistreană.
Activistul a fost eliberat printr-un așa-numit decret de grațiere semnat de liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, notează portalul „Zona de Securitate”.
Victor Pleșcanov a declarat publicației după ce a fost pus în libertate că în perioada următoare vrea să se ocupe de starea sa de sănătate și să petreacă timpul cu familia. „Vreau să vă asigur că detenția nu mi-a schimbat valorile, principiile și convingerile”, a declarat Victor Pleșcanov pentru „Zona de Securitate”.
Pleșcanov a ținut să transmită mulțumiri tuturor celor care au făcut demersuri ca eliberarea lui să fie posibilă, exprimând recunoștință Misiunii OSCE în Moldova, ambasadei SUA, ambasadei Marii Britanii și altor misiuni diplomatice și organizații neguvernamentale.
- Te-ar putea interesa și: Drepturile omului în regiunea transnistreană, subiect „dureros și problematic”
Pretinsa grațiere a fost oferită fără condiționări, iar dosarul său nu a fost făcut public.
Anunțând eliberarea activistului, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a mulțumit pentru „implicare activă și conlucrare” în acest caz Misiunii OSCE, ambasadelor SUA, Marii Britanii și statelor UE, Asociației Obștești „Promo-LEX”, apărătorilor drepturilor omului și tuturor celor care au mediatizat și monitorizat cazul respectiv, contribuind la eliberarea lui Pleșcanov.
Biroul politici de reintegrare a îndemnat în mod repetat Tiraspolul să dea curs apelurilor sale „și pe alte cazuri individuale de rezonanță, conform exemplelor lui Pleșcanov V. și Glijin A., cu eliberarea neîntârziată și a celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova ce sunt ilegal încarcerați și persecutați în regiune: Dimov Al., Menzarari S., Dudnic Vl., Ermurachi M., Malîșev A., Pogorlețchii V. ș.a.”.
Potrivit Promo-Lex, inițial, Victor Pleșcanov a fost condamnat la cinci zile de închisoare pentru „huliganism”, după ce a afirmat în public la Tiraspol că va arbora steagul Ucrainei pe balconul său, și pentru că ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. Apoi, după percheziții la domiciliu, soția sa a fost informată că verbal că împotriva activistului a fost pornită o „cauză penală” pentru „incitare la extremism prin intermediul internetului și a mass-media”. Însă după cele cinci zile de arest, Pleșcanov nu a mai fost eliberat din detenție, iar pe 26 septembrie 2022 un pretins tribunal de la Tiraspol l-a „condamnat” într-o ședință cu ușile închise la 3 ani și 2 luni de privare de libertate pentru „incitare la extremism”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te