Majoritatea parlamentată PAS a votat joi, 9 septembrie, ca activitatea Centrului Național Anticorupție (CNA) să fie supusă controlului parlamentar.
De la înființare, în 2002, CNA (fost Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupției), este o structură independentă „organizațional, funcțional și operațional în condițiile stabilite de lege”.
Controlul parlamentar are ca scop, potrivit majorității PAS, identificarea domeniile în care activitatea CNA trenează, si posibilitatea de a recomanda căi de îmbunătățire a activității instituției.
Proiectul de hotărâre urmează a fi examinat de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și apoi supus dezbaterilor în plen.
La 24 august , majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție.
Modificările înaintate de deputații PAS prevăd ca directorul Centrului va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, cel puțin 51 de deputați, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Astfel, candidatul la funcţia de director al CNA nu va mai fi selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic, așa cum a fost până în prezent.
CNA este condus în prezent de Ruslan Flocea, numit pe 31 iulie 2019.
Tot joi, majoritatea parlamentară a aprobat crearea unui mecanism de analiză a activității mai multor agenții din subordinea parlamentului, așa încât să-i poată penaliza sau demite pe șefii acestora înainte de încheierea mandatului, în cazul unor concluzii negative. Potrivit unui proiect de lege adoptat în prima lectură pe 9 septembrie, parlamentul va putea folosi noul mecanism în cazul Consiliului Audiovizualului, Consiliului Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor și Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
Ulterior, majoritatea parlamentară PAS a demis întreaga conducere a Comisiei Naționale a Pieței Financiare în frunte cu Valeriu Chițan după audierea unui raport de activitate al acesteia pentru anul 2020 pe care a calificat-o drept „nesatisfăcătoare”.
Printr-o hotărâre de parlament adoptată la 9 septembrie de 54 de deputați, și-au mai pierdut posturile, în afară de Chițan, ceilalți patru membri ai Consiliului de administrare al CNPF.
Comisia are rolul de a supraveghea, între altele, sectorul asigurărilor care, după cel bancar, a trezit cele mai mari îngrijorări privind posibile fraude, în ultimii ani.