Activitatea Facebook în Rusia a fost „încetinită”, a anunțat Roskomnadzor

Roskomnadzor a anunțat că rețeaua de socializare Facebook a fost „încetinită” în Rusia. Măsura survine după ce Facebook a restricționat paginile mai multor instituții media rusești la scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina. Este pentru prima dată când Facebook a fost blocat parțial în Federația Rusă.

Roskomnadzor a cerut ridicarea restricțiilor impuse mai multor instituții media rusești, printre care agenția de stat RIA Novosti, canalul de televiziune al ministerului Apărării „Zvezda”, portalurile Lenta.ru și Gazeta.ru, și i-a solicitat Facebook să explice motivele restricțiilor. Dar rețeaua de socializare a ignorat aceste cereri, a afirmat autoritatea de reglementare de la Moscova, într-un comunicat de presă.

Drept urmare, Procuratura Generală, după ce s-a consultat cu ministerul Afacerilor Externe, a constatat că rețeaua de socializare Facebook ar fi comis o „încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și ale cetățenilor ruși”. Rusia a aprobat la sfârșitul anului 2020 o lege care permite blocarea site-urilor străine pentru astfel de acțiuni.