Your browser doesn’t support HTML5
Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, analistul politic Anatol Țăranu comentează decizia mai multor formațiuni politice parlamentare să nu voteze pentru candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de premier. E vorba de PAS, Platofrma DA și Partidul Democrat. În opinia lui Anatol Țăranu, posibilitatea unei alianțe ad-hoc, neformale, de tipul celei dintre PSRM și Platforma „Pentru Moldova” de la sfârșitul anului trecut, care să voteze guvernul, este foarte mare. „Interesele majorității actualilor deputați se concentrează pe ideea păstrării acestui Parlament, dar nu pe alegeri anticipate, chiar dacă retorica lor politică este diferită. De aceea, probabilitatea că ar putea să se constituie o majoritate ad-hoc și nedeclarată, care va vota acest Guvern, este foarte mare”, a spus analistul politic Anatol Țăranu.
Într-un comentariu pentru „Ziarul Național”, istoricul Anatol Petrencu afirmă că „actualul Parlament își va continua activitatea până la încheierea mandatului său, adică până în 2023”. De ce? Pentru că în pofida declarațiilor cum că Parlamentul nu mai „reprezintă interesele oamenilor”, cum că „s-a discreditat” prin traseismul imoral și condamnabil, ei – deputații, nu au interesul pierderii postului, respectiv – avantajelor materiale, financiare, ale celui de confort, oferite de statutul de parlamentar. Astfel, în pofida cacofoniei generalizate, deputații vor rămâne în posturile lor până în 2023, consideră Anatol Petrencu.
Săptămânalul „Ziarul de Gardă” publică un interviu cu medicul Roman Cobilețchi care în prezent activează în Israel, țara în care are loc cea mai rapidă campanie de vaccinare la nivel mondial. Date preliminare arată o scădere substanțială a numărului de infecții cu COVID-19 în rândul celor mai vulnerabile persoane, cele de peste 60 de ani, care au primit deja prima doză de vaccin, scrie presa din Israel. ZdG a discutat cu medicul Cobilețchi despre modul în care s-a pregătit Israelul de vaccinare, cum a decurs campania de informare și ce și-au propus autoritățile pentru următoarea perioadă. Întrebat în ce măsură apar efecte adverse la persoanele deja vaccinate, medicul Cobilețchi a precizat că personal a făcut vaccinul și nu a simțit nimic. „Nu am auzit în Israel să fie complicații, însă știu că oamenilor cu hipersensibilitate la medicamente le e recomandat să se abțină de la vaccinare”, spune medical moldovean stabilit în Israel.
Agenția de știri IPN îl citează pe economistul Veaceslav Ioniță, potrivit căruia în Republica Moldova nu există nici un instrument real de investire a banilor. Instrumentul de bază și practic unicul pe care-l folosesc cetățenii Republicii Moldova sunt depozitele bancare, care în 2020 au trecut, cumulativ, de 50 de miliarde de lei. Practic, ele au crescut și în an de criză destul de puternic, în special din cauza că oamenii nu au o altă soluție de investire”, opinează Veaceslav Ioniță.
Economistul mai amintește că cetățenii moldoveni care au devenit proprietari de acțiuni între anii 1996-1997, mulți dintre ei nici nu cunosc că mai au acțiuni și care este soarta lor. Oamenii cred că au un instrument de valoare, dar de fapt ei au fost deposedați de active, conchide Veaceslav Ioniță.
Portalul Media-azi.md a analizat un recent studiu a Centrului de Resurse Juridice din Moldova și care constată că CEDO a constatat 19 cazuri de încălcare a libertății de exprimare în Republica Moldova de când țara a aderat la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Anul trecut, Curtea de la Strasbourg a adoptat o singură decizie pe marginea încălcării acestui drept din numărul total de 32 de cereri care așteaptă să fie soluționate, se arată în studiu. Media-Azi mai scrie că, de peste zece ani, Republica Moldova nu a executat pe deplin mai multe hotărâri ale CEDO în care a fost condamnată pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare. Până acum, nu este clar ce măsuri au întreprins în ultimii ani autoritățile moldovenești așa încât cazuri similare celor care s-au terminat cu condamnări la CEDO să nu se mai repete.