„ACUM și-a îndeplinit misiunea, l-a dat jos pe Plahotniuc, instalându-l trainic pe Dodon” (Nicolae Negru/ ziarulnational.md)

Nicolae Negru vorbeşte în ziarulnational.md despre cauza a ceea ce califică cu fermitate „desfacerea blocului ACUM”. Potrivit lui Negru, sfârșitul blocului ACUM a devenit inevitabil după ce PPDA a decis că va avea propriul candidat la prezidențiale, dacă forțele proeuropene nu identifică un candidat comun neafiliat politic. „Nu mai e nevoie de această construcție bicefală. ACUM și-a îndeplinit misiunea, l-a dat jos pe Plahotniuc, instalându-l trainic pe Dodon… Sigur, unii preferă să vadă doar înlăturarea lui Plahotniuc, dar e bine ca tabloul să fie prezentat în întregime, ca să știm unde ne aflăm”, scrie Negru. Comentatorul crede că inițiativa separării PAS și PPDA vine din anturajul Maiei Sandu şi se întreabă: să fie la mijloc vechea problemă cu două săbii care nu încap într-o singură teacă? Apropierea alegerilor prezidențiale să fi schimbat optica liderilor PAS? „Unii platformiști, continuă Negru, consideră că Maia Sandu i-a rămas datoare lui Andrei Năstase, după ce liderul PPDA s-a retras din campania prezidențială precedentă, iar Sandu ar fi “provocat o demisie inopinată, stupidă a Guvernului, fără să se consulte cu Năstase”. PPDA nu o va susține pe Maia Sandu în campania prezidențială, conchide el. A anticipat PAS acest moment când a decis să formeze propria fracțiune parlamentară?, se mai întreabă Negru.

Ipn.md publică, sub semnătura lui Mihai Mogâldea, un Op-Ed întitulat : “Dosarul numerelor neutre: vid în comunicare sau comunicare în vid?” Problema plăcuțelor neutre a revenit în atenția opiniei publice datorită apariției unor divergențe între Chișinău și Tiraspol, inflamate artificial de către regimul separatist din stânga Nistrului, scrie autorul. Apoi el constată că declarațiile întârziate și comunicatele vagi emise de către autoritățile guvernamentale ale Republicii Moldova pe marginea acestui subiect au demonstrat încă o data că există deficiențe majore la capitolul comunicării strategice cu mass-media și cetățenii privind evoluția dosarului transnistrean... La întrebarea ce e de făcut, autorul răspunde că este absolut necesar ca cetățenii Republicii Moldova să cunoască în prealabil care este scopul negocierilor pentru semnarea deciziilor protocolare sau a oricăror alte înțelegeri, care sunt liniile roșii peste care nu se va trece, ce presupune strategia Chișinăului pe termen lung. Dat fiind contextul politic și electoral al anului 2020, e de așteptat că președintele Igor Dodon va veni cu mai multe „găselnițe” pe problema transnistreană, se arată în continuare în articol. „Dacă nu se va reuși revitalizarea comunicării dintre oficialii guvernamentali și societate, e posibil ca unele acțiuni unilaterale sau reacții ale Tiraspolului să producă confuzii și o slabă înțelegere a problemelor vizate în rândul societății din dreapta Nistrului”, mai scrie Mihai Mogâldea.

Două regiuni din R.Moldova au șansa să se transforme radical. UE investește 22,8 milioane de euro. Radiochisinau.md dedică un articol acestei teme şi scrie că programul este implementat de PNUD și UNICEF cu îndrumarea strategică a Delegației Uniunii Europene, pentru a susține dezvoltarea polilor regionali de creștere economică inteligentă, incluzivă și durabilă, pentru a le asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții și noi oportunități. La fel, publicaţia scrie că în următorii 5 ani, această inițiativă a UE va susține mai multe inițiative privind serviciile sociale, precum cele de educație și protecție pentru adolescenți și copii, inclusiv serviciile de îngrijire a copiilor. Vor fi îmbunătățite politicile în favoarea copiilor și tinerilor, iar instrumentele inovatoare vor fi implementate în vederea asigurării abilitării, implicării și participării tinerilor.

„În cadrul acestui proiect UE, vom sprijini modernizarea școlilor, pentru a le face și mai incluzive și mai prietenoase pentru elevi, oferind în același timp instrumente inovatoare pentru asigurarea abilitării tinerilor”, este citată Desiree Jongsma, Reprezentantă de țară UNICEF Moldova.