Acuzate de propagandă, trei posturi de televiziune ucrainene își pierd licența

Ucraina a retras licența a trei posturi de televiziune, care pe hârtie aparțin unui parlamentar din fracțiunea pro-rusă „Platforma pentru Viață”, dar despre care se bănuiește că ar fi ale omului de afaceri Victor Medvedciuk, unul din cei mai bogați și influenți oameni de afaceri din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a semnat decretul pe 2 februarie, la recomandarea consilierilor pentru securitate națională.

Cele trei posturi de televiziune, Canal 112, NewsOne și ZIK și-au întrerupt imediat emisiile dar mai transmit pe internet. Medvedciuk, care susține că nu este patronul posturilor vizate, a fost deja sancționat în Statele Unite în martie 2014 pentru acțiuni de subminare a democrației în Ucraina, după înlăturarea de la putere a președintelui pro-rus Victor Ianukovici. Președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei lui Medvedciuk.

Pentru Serghei Leșenko, fost parlamentar ucrainean, interzicerea posturilor de televiziune este un „semnal puternic” dat Rusiei, care le-ar fi utilizat în campania sa de propagandă. Aceeași acuzație a fost adusă și de Mihail Podoliak, consilier prezidențial, care în interviuri cu presa locală a susținut că posturile respective erau „des utilizate de propaganda străină în Ucraina”.

Pe 1 februarie, partidul prezidențial l-a suspendat pe deputatul Alexandr Dubinski, supus sancțiunilor americane pentru presupusa încercare de a influența alegerile prezidențiale din 2020. Iar pe 28 ianuarie, Ucraina anunța că investighează acuzațiile aduse unor persoane că ar fi încercat să se amestece în alegerile prezidențiale americane de anul trecut. Încă în septembrie 2020, Ministerul american de Finanțe l-a sancționat pe parlamentarul ucrainean Andri Derkaș, pe același motiv. După care în ianuarie a extins sancțiunile, pentru a cuprinde șapte persoane și patru organizații asociate cu Derkaș.

Noua administrație americană este un susținător declarat al Ucrainei iar de curând, noul secretat de stat Blinken a avut și prima convorbire cu omologul său de la Kiev.