Administraţia Trump și-a propus să pedepsească armata pakistaneză

Un soldat pakistanez de gardă la granița cu Afganistanul

Obiectivul este să forțeze conducerea armatei să combată eficace militantismul islamic

Administratia Trump si-a propus sa pedepseasca armata pakistaneza pentru faptul ca nu face suficient sa combata terorismul. Dau masurile rezultate?– e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Numerosi ofiteri pakistanezi nu mai beneficiaza de pregatire in Statele Unite sau cu consilieri americani, ca urmare a acestei decizii a administratiei de a suspenda ajutorul de securitate pentru Pakistan. Obiectivul este sa forteze conducerea armatei sa combata eficace militantismul islamic.

Nu exista o reactie oficiala a Pentagonului, fata de aceasta masura, dar in particular oficialitati din ambele tari au criticat-o. De partea americana criticii spun ca ea submineaza increderea reciproca, chiar daca aceasta are limite.

Oficialitati pakistaneze au avertizat ca astfel de pasi imping armata pakistaneza si mai mult catre China si Rusia, care sint nerabdatoare sa ia locul Americii si sa pregateasca ofiteri pakistanezi.

Locatia in care circa 66 de militari pakistanezi urmau sa fie pregatiti se va inchide sau va fi repartizata unei alte tari.

Este neclar care este nivelul cooperarii miliare americano-pakistaneze care va fi mentinut. Pentagonul sustine ca aceste programe de pregatire sint utile, mai ales in conditiile unui mediu ostil, pentru a mentine canale de comunicare si o anumita bunavointa, de natura sa detensioneze situatia. De exemplu, directorul agentiei de informatii pakistaneze, influentul ISI, general locotenent Naveed Mukhtar este absolvent al Colegiului Militar din Carlisle, Pennsylvania. Alti 37 de militari pakistanezi au absolvit prestigioasa institutie in ultimele citeva decenii. Anul acesta, nu va mai fi nici un student pakistanez.

In primul sau mesaj twitter din 2018, Donald Trump a acuzat Pakistanul ca ar fi mintit si indus in eroare America. A urmat anuntul suspendarii ajutorului, in valoare de 2 miliarde de dolari. La doua saptamini dupa aceea, ministrul pakistanez de externe spunea ca ar fi primit asigurari ca programul va continua.

Cele doua tari, angajate in lupta impotriva terorismului au o relatie complicata. Statele Unite depind de Pakistan pentru aprovizionarea trupelor din Afganistan, dar acuza Islamabadul ca face un joc dublu.

Tensiunile au crescut dupa ce au circulat informatii ca talibani afgani si membrii ai retelei Haqqani, care targheteaza forte americane ar fi protejati, in Pakistan. Dar chiar si asa, autoritati militare americane cred ca mentinerea relatiilor cu armata pakistaneza, prin programe ca cel de pregatire, este o investitie inteleapta.

Moscova si Pakistanul au semnat un acord saptamina aceasta care permite ofiterilor pakistanezi sa se pregateasca in institutii rusesti.