Administrația americană ar putea interzice „în câteva zile” o serie de aplicații chinezești

PAKISTAN -- A man opens social media app 'Tik Tok' on his cell phone, in Islamabad, July 21, 2020

Administrația Trump va lua în curând măsuri împotriva unor aplicații chineze care ar reprezenta o amenințare pentru securitatea națională, între care TikTok – a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo duminică, într-un interviu cu postul de televiziune Fox News. Pompeo a repetat acuzațiile președintelui Donald Trump că TikTok, între alții, ar dat informațiile pe care le culege de la utilizatori „direct Partidului Comunist din China”. Compania a respins categoric alegațiile că ar fi controlată sau au da informații Partidului Comunist.

### Vezi și... ### ByteDance ar putea să renunțe total la operaţiunile TikTok din SUA

Vineri, președintele Trump anunța că intenționează să semneze un ordin executiv prin care va interzice aplicația TikTok în Statele Unite, unde are circa 80 de milioane de utilizatori pe lună. India și Statele Unite sunt piețele cele mai mari pentru TikTok, o aplicație de încărcat scurte filme video, extrem de populară mai ales printre tinerii de 14-18 ani.

Între timp, compania americană Mcrosoft, după consultări cu președintele Trump la sfârșitul săptămânii trecute, a anunțat că va continua negocierile pentru a cumpăra TikTok, relatează cotidianul NYT. Directorul executiv al concernului este citat cu declarația că Microsoft este „decis să achiziționeze TikTok după ce a analizat problemele de securitate, cu promisiune că în viitor, Statele Unite își vor obține toate taxele care le revin”.