Administrația americană: Rusia a comis crime de război în Ucraina

Emblema Departamentului de stat american

Administrația americană a declarat oficial că are informații potrivit cărora poate afirma că Rusia a comis crime de război în cursul invaziei din Ucraina.

Secretarul de stat Antony Blinken a precizat miercuri că evaluarea administrației Biden „se bazează pe o analiză atentă a informațiilor disponibile din surse publice și ale serviciilor de informații”.

„Ca și în cazul oricărei presupuse infracțiuni, o instanță de judecată trebuie să stabilească dacă un act este crimă de război și cine este responsabil” a adăugat el.

Curtea Penală Internațională de la Haga este cea care în general judecă presupuse crime de război.

Președintele american Joe Biden l-a numit deja pe președintele rus Vladimir Putin „criminal de război” când a vorbit cu jurnaliştii pe 16 martie, stârnind o reacție furioasă din partea Moscovei.

Armata americană a acuzat pe 21 martie forțele ruse că au comis crime de război în invazia lor sângeroasă, în timp ce oficialii europeni și ucraineni au folosit termenul pentru a descrie acțiunile Rusiei.

Este însă prima declarație oficială a guvernului american în această privință, în care se spune, între altele:

„Am văzut numeroase rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili, precum și alte atrocități. Forțele Rusiei au distrus blocuri de apartamente, școli, spitale, infrastructură, vehicule civile, centre comerciale și ambulanțe, lăsând mii de civili nevinovați uciși sau răniți.”