Administrația Biden a impus sancțiuni de o severitate fără precedent împotriva Rusiei

Joe Biden

Corespondența zilei de la Washington

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington

Sancțiunile includ restricții pentru exporturile de tehnologie, înghețarea unor active rusești în valoare de miliarde de dolari, interzicerea tranzacțiilor cu anumite instituții bancare și sancțiuni care vizează persoane cu legături cu Kremlinul și rude ale acestora.

Aceste sancțiuni sunt coordonate cu țări din Grupul celor șapte economii dezvoltate și sunt menite să maximizeze impactul asupra Rusiei, minimizând în același timp pe cel asupra economiilor americană și ale aliaților Americii.

Președintele Joe mBiden a spus că impactul acestor sancțiuni va fi substanțial, pentru o economie de dimensiunea dar și cu problemele structurale ale Rusiei, dar că acest impact va fi simțit în timp. Două categorii de sancțiuni care lipsesc au atras atenția și anume scoaterea Rusiei din sistemul de tranzacții financiare SWIFT, respinsă pentru moment de anumite țări europene – care sunt mai conectate economic cu Rusia – de teama unor efecte colaterale și sancțiuni directe împotriva lui Vladimir Putin.

### Vezi și... ### Rusia a atacat Ucraina | Kievul în regim de apărare

Experți consideră că pe termen lung aceste sancțiuni au potențialul de a afecta serios economia rusă, adăugând însă că Putin știa ce-l așteaptă atunci când a dispus invazia și totuși a facut-o. Mulți analiști consideră că perspectiva prăbușirii economiei la care se adaugă protestele în creștere din Rusia, împotriva campaniei din Ucraina, sunt vești proaste pentru obiectivul lui Putin de a se menține la putere, dar că acesta ar putea deveni un argument ulterior, de care liderul de la Kremlin pare a fi decis să nu țină cont.

Ucraina a fost și se menține pentru el un obiectiv prioritar, în încercarea de reface într-o anumită măsură sfera de influență a Uniunii Sovietice, cel puțin în spațiul slav al fostei uniuni și de a submina ordinea democratică instaurată prin revoluții în țări între care se numără Ucraina. Cum nici restricțiile din sistemul SWIFT și nici o altă solicitare care se face auzită și anume o zonă de non-survol nu sunt fezabile acum și în condițiile în care Putin nu pare dispus să negocieze, rămân de urmărit evoluțiile de pe teren, știrile în acest sens fiind confuze și pe un fond general de dezinformare.

O altă linie generală a analizelor este și că planul lui Putin de a înlătura, prin forță, conducerea Ucrainei și a o înlocui cu una obedientă este nerealist, în afara unei ocupații de lungă durata, nesustenabilă însă, pentru că e puțin probabli ca populația Ucrainei și puternica societate civilă să accepte un astfel de regim.