Administrația Biden caută soluții pentru a împăca Turcia cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Joe Biden și Recep Tayyip Erdoğan la summitul G20 de la Bali, 15-16 noiembrie 2022

Solicitările Suediei și Finlandei de a adera la NATO reprezintă o victorie de politică externă a administrației Biden. O victorie care este acum pusă în pericol de Turcia.

Consensul membrilor este necesar pentru că apartenența la NATO vine cu garanția de a apăra oricare alt membru care este atacat. Suedia consideră că Turcia cere prea mult, în timp ce Ankara arată că Suedia a îndeplinit doar jumătate din condiții.

Your browser doesn’t support HTML5

Administrația Biden caută soluții pentru a împăca Turcia cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO

De curând, regimul Erdoğan a pus la îndoială aderarea Suediei la NATO, după protestele organizate acolo de un activist considerat anti-musulman și grupuri care sprijină interesele kurzilor. Drapelul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, organizație considerată teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Turcia, nu este interzis în Suedia. Ieri, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a amânat convorbirile cu privire la accederea țărilor nordice în NATO.

### Vezi și... ### NATO și eternul șantaj turc: Erdoğan amenință din nou că va bloca aderarea Suediei

Între timp, administrația Biden se pregătește să ceară Congresului să aprobe vânzarea de avioane F-16, în valoare de 20 de miliarde de dolari, către Turcia și livrarea separată de avioane F-35 către rivalul regional al acesteia, Grecia. Analistul politic Steven Cook scrie „Turcia rămâne formal un aliat NATO, dar nu este un partener al Statelor Unite. Spre deosebire de perioadele anterioare, Washingtonul și Ankara nu au amenințări comune semnificative sau interese, care să le mențină împreună”. El continuă „Consolidarea puterii în mâinile președintelui Erdoğan și represiunile împotriva ziariștilor, unor cadre universitare, societății civile, unor organizații și minorităților contrazic principiile societății americane și calitatea Turciei de membru în NATO”.

Administrația Biden încearcă să convingă regimul Erdogan să nu se mai opună aderării țărilor scandinave la NATO. Pe de altă parte, Ankara cere Casei Albe să dea dovadă de hotărâre în sprijinul livrării avioanelor F-16, în condițiile în care această decizie are mulți critici în Congres. Turcia susține, cel puțin public, că între livrarea de avioane și poziția față de aderarea noilor aplicanți la NATO nu ar trebui stabilită o legătură.

În Congres, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, Bob Menendez se opune livrării avioanelor către Turcia, iar opoziția Ankarei față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, întărește aceste temeri.

### Vezi și... ### Erdoğan către Suedia: Să nu vă așteptați la sprijin pentru NATO după protestul de la Stockholm