La summitul Grupului celor 7 democrații cu nivelul cel mai înalt de dezvoltare, administrația Biden a prezentat un plan prin care Rusiei să i se permită să exporte petrol, dar la un preț limitat, această mutare fiind menită să contracareze o eventuală creștere masivă a prețurilor pe piața mondială.
Your browser doesn’t support HTML5
Statele Unite și aliații sunt confruntați cu o dilemă. Ei doresc să reducă posibilitatea ca Putin să-și continue războiul în Ucraina cu banii obținuți din vânzarea petrolului, dar, pe de altă parte, pe măsură ce exporturile sale sunt îngrădite, prețul crește pentru că se reduce oferta și Putin câștigă din nou. Noul plan încearcă să profite de faptul că Occidentul domină serviciile financiare. Ideea este că finanțarea și asigurarea transporturilor de petrol din Rusia ar rămâne legale doar dacă țițeiul este vândut la un preț la limita profitabilității. Dacă planul reușește atunci petrolul rusesc rămâne pe piață iar prețurile globale nu cresc marcat, asigurându-se în același timp că regimul de la Kremlin nu se îmbogățește. Dacă această manevră reușește este o lovitură diplomatică a administrației Biden și poate evita sau măcar atenua criza economică anticipată.
### Vezi și... ### Summit-ul G7: unitate în contracararea agresiunii rusești din UcrainaAcesta a fost de altfel mesajul ministrului de finanțe american, Janet Yellen care a prezentat planul. Dar unii analiști sunt sceptici. Cei de la JP Morgan văd riscul ca Rusia să nu accepte planul și să treacă la represalii, reducând exporturile. Dacă Rusia reduce aprovizionarea cu țiței cu 3 milioane de barili pe zi, prețul poate crește până la 190 de dolari barilul de la 103 – acum. Partea americană crede că Putin are nevoie de bani și asta îl va convinge să accepte planul. Un alt risc este ca alți clienți ai Rusiei – China, India și Turcia – să nu accepte planul, evitând transportatori occidentali și rețele lor financiare. Washingtonul crede însă că acei importatori preferă transportatori occidentali și petrol ieftin.
Analiști spun că economia mondială ar putea depinde acum de strategia neconvențională prezentată la reuniunea Grupului celor 7.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Sloviansk, noua țintă a atacurilor rusești