În perioada 21-22 iulie, Ministerul Educației va pune la dispoziția viitorilor studenți și o linie fierbinte. Apelând numărul 080005005, candidații vor putea afla informațiile necesare despre depunerea actelor în noul format.
Ministrul Educației, Dan Perciun, a făcut o demonstrație și a arătat cum va funcționa platforma e_Admitere. Pentru a o accesa, candidații vor avea nevoie de codul personal din buletinul de identitate și de semnătură electronică. În cazul în care nu o dețin, trebuie să-și creeze un cont cu ajutorul poștei electronice.
„Viitorul student poate face totul de la calculator, de la el de acasă. Validezi contul, iar apoi selectezi universitatea dorită, achiți serviciile prin intermediul MPay sau îți generezi un cont ca să plătești la bancă. La fiecare etapă, veți primi un mesaj pe poșta electronică”, a spus Dan Perciun.
Platforma deține deja informațiile necesare privind diploma de bacalaureat al absolvenților, concursurile la care au participat, în cazul elevilor olimpici sau a celor care provin din familii numeroase, etc.
- Te-ar putea interesa și: Înscrierea la universitate va avea loc exclusiv online. Cum va funcționa platforma e-Admitere
Dan Perciun spune că tinerii care au studiat la școli profesionale sau colegii, vor trebui să introducă manual actele în program. Se vor face excepții și pentru candidații din stânga Nistrului.
„În mod normal, tot procesul nu trebuie să dureze nu mai mult de 10-12 minute. Informațiile vor fi transmise live pe site-ul Ministerului Educației. În universități vor fi centre de informare, tinerii vor putea să vină să întrebe despre facultățile care îi interesează sau dacă vor avea alte întrebări”, a precizat ministrul Educației.
Reprezentanții universităților: la noi e ceva wow, în alte țări este o practică obișnuită
Candidații vor putea aplica la trei universități și vor trebui să pună în ordine prioritară pentru ei instituția și facultatea la care vor dori să studieze. De asemenea, să bifeze în program dacă acceptă să studieze la contract, în cazul în care nu iau unul dintre cele 8607 de locuri pe care ministerul Educației le oferă cu finanțare de la bugetul de stat. Universitățile sunt acum în regim de testare a platformei e_Admitere.
Prorectoarea Academiei de Studii Economice, Angela Casian, a spus pentru Europa Liberă că este sigură că softul va face procesul de depunere a actelor în universități mai ușor.
„Universitățile nu vor mai trebui să verifice autenticitatea diplomelor, etc. Platforma face legătura cu Agenția Servicii Publice care va furniza actele necesare. E o abordare civilizată, asta la noi e ceva wow, în alte țări e o practică obișnuită. Dacă folosesc Instagram-ul, Tik-Tok-ul, de ce nu s-ar descurca tinerii cu această platformă?”, a spus Angela Casian.
- Te-ar putea interesa și: Care sunt universitățile la care pot depune actele absolvenții de liceu
Universitățile urmează să-și sincronizeze softurile interne cu cel al Ministerului Educației, iar în cazul în care acesta va pica, procesul de admitere să nu fie întrerupt.
„Departamentul nostru IT a testat platforma, conexiunea și s-a făcut cu succes, vedem ce o să fie. Dacă vor fi probleme, noi o să procesăm datele și o să le putem transmite ministerului. Noi suntem deschiși pentru schimbări, schimbarea mereu provoacă nedumeriri, dar eu consider că noi o să ne descurcăm”, a spus Natalia Popa, secretară responsabilă de admitere la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.
Admiterea în universitățile din Moldova începe, tradițional, la sfârșitul lunii iulie și se încheie în august. Lista persoanelor înmatriculate va fi anunțată pe 20 august, tinerii vor primi toate informațiile prin email pe contul pe care și-l vor crea.
În acest an, absolvenți vor putea depune actele la 16 universități, dintre care două private. Potrivit ministerului Educației, în anul de studii 2024-2025 urmează să fie înmatriculați circa 15 mii de studenți.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te