Adunarea generală a judecătorilor, convocată pe 1 martie

Adunarea Judecătorilor din 28 aprilie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a convocat adunarea generală a judecătorilor pentru data de 1 martie 2024. La eveniment ar urma să fie ales un nou membru al CSM, din partea Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a explicat că există deja o candidată pentru acest post – o judecătoare a CSJ, care a trecut din a doua încercare verificarea integrității etice și financiare (pre-vettingul). Este vorba de Aliona Miron, care a promovat recent și vettingul. Caraman a presupus că până în martie ar putea apărea și un candidat din rândul Curților de Apel.

Conform legii, CSM trebuie să fie format din 12 membri, care au promovat pre-vetitngul: șase judecători și șase juriști. Actualmente, în consiliu sunt patru judecători aleși în funcții în aprilie 2023 și o magistrata din fosta componență a CSM, mandatul căreia a fost prelungit.

De asemenea, la adunare ar putea fi aleși și membrii Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor. Candidații în această structură, de asemenea, sunt supuși vettingului. Caraman a explicat, că dacă membrii comisiei vetting nu vor finaliza evaluarea candidaților pentru colegiul specializat până la 1 martie, aceștia ar putea fi numiți la o altă adunare, convocată în mod extraordinar.

Adunarea generală este un mecanism de autoadministrare a sistemului judecătoresc. Se convoacă anual în ședință ordinară de CSM, dar poate fi inițiată și la solicitarea a cel puţin 50 de judecători. Adunarea este delibirativă dacă la ea participă majoritatea simplă a judecătorilor.

### Vezi și... ### Președintele comisiei vetting: R. Moldova are determinarea să facă progrese în justiție, dar e nevoie de multă muncă