Adunarea Generală a Procurorilor a fost amânată

Procurori prezenți la Adunarea Generală a Procurorilor din 23 august 2023.

Procurorii nu și-au ales reprezentanți în Consiliul Superior al Procurorilor. Cu votul a 258 de procurori, Adunarea Generală a Procurorilor a fost amânată la propunerea celor trei procurori care nu au trecut de „pre-vetting", dar cărora Curtea Supremă de Justiție le-a dat o a doua șansă.

Procurorii Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu, care nu au trecut de „pre-vetting", dar au câștigat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) pe 1 august, au propus anularea ședinței. Motivul este că CSJ a dispus reevaluarea acestora, dar comisia încă nu a început acest proces. Majoritatea procurorilor au votat pentru includerea propunerii celor trei pe ordinea de zi. Decizia a fost întâmpinată cu aplauze de către procurori.

„Societatea așteaptă de la noi maturitate și independență”

Vorbind pe scenă, Cristina Gladcov a explicat că vrea să transmită tuturor procurorilor că există motive legale pentru a alege noi membri în Consiliul Superior al Procurorilor. „Societatea așteaptă de la noi maturitate și independență", a subliniat procurorul.

Anatolie Gîrbu a afirmat că alegerile pentru noii membri ai Consiliului Superior al Procurorilor trebuie să fie „legale și legitime”. „Trebuie să organizăm alegeri astfel încât nimeni să nu aibă îndoieli că alegerile au fost corecte sau libere. Altfel, care este sensul de a permite contestarea (deciziilor comisiei), dar să nu le punem în aplicare?", a subliniat el.

Vitalie Codreanu a asigurat procurorii că „nu acționează în numele unei grupări care ar dori să boicoteze adunarea". ”Astăzi trebuie să fim propriii noștri judecători", a declarat Codreanu propunând ca votul să fie secret.

Iurie Lealin, unul dintre candidații care a trecut de „pre-vetting", a sugerat procurorilor să nu se împartă în două tabere, ci să găsească un compromis. A remarcat că legea nu oferă un răspuns clar cu privire la modul de tratare a candidaților care au câștigat la Curtea Supremă de Justiție. „Cred că minoritatea ar trebui să se supună deciziei majorității", a spus Lealin.

Serghei Caraman, care este în funcție de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (și face parte din Consiliul Superior al Procurorilor în virtutea funcției), a menționat că Comisia de la Veneția nu a identificat nicio încălcare în continuarea concursului până când toți candidații nu au primit decizii.

În final, 258 de procurori au votat în favoarea amânării alegerilor pentru noul Consiliul al Procurorilor.

Adunarea generală din 23 august este prima din ultimii trei ani. Ultima adunare a avut loc în 2020. În perioada pandemiei procurorii nu s-au putut întruni din cauza restricțiilor. Ulterior, procurorii au așteptat inițierea unui mecanism de evaluare a integrității tuturor candidaților pentru CSP.

din 17 procurori înscriși în concurs, șapte au promovat pre-vettingul

În premieră pentru R. Moldova, procurorii au trebuit să își justifice averile în fața unei comisii constituite din trei experți moldoveni și trei experți internaționali. În final, din 17 procurori înscriși în concurs, șapte au promovat pre-vettingul.

Conform legii, un loc în CSP este destinat pentru un procuror din cadrul Procuraturii Generale, de unde au fost admiși: Dumitru Obadă, Iuri Lelin și Aliona Nesterov.

Alte patru locuri au fost destinate procurorilor din procuraturile teritoriale. Din partea acestor procuraturi, la concurs au fost admiși procurorii: Mariana Cherpec, Eduard Panea, Elena Roșioru și Olesea Vîrlan.

Din CSP mai fac parte patru reprezentanți ai societății civile, aleși de parlament, guvern, președinție și Academia de Științe. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este membrul de drept al CSP. Conform ultimelor modificări legislative, mandatul Avocatului Poporului în CSP va înceta la 1 ianuarie 2024, iar mandatul ministrului justiției – la 1 ianuarie 2026.

Fiind definit drept „organul de autoadministrare a procurorilor”, CSP are competențe vaste, de la numirea în funcție a procurorilor la alegerea sau demiterea procurorului general. Noua componență CSP mai urmează să aleagă șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Această funcție este vacantă din toamna anului 2021.

CSP-ul urmează să valideze și rapoartele comisiei vetting. Membrii comisiei respective vor verifica averile și interesele tuturor celor aproximativ 220 de procurori. Cei care vor pica vettingul vor putea fi demiși.