Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat această decizie drept „importantă și semnificativă”. El a mulțumit Franței pentru „contribuția semnificativă la expunerea crimelor trecute și prezente ale Rusiei totalitare, la stabilirea adevărului, a justiției și, prin urmare, a responsabilității".
De asemenea, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a mulțumit parlamentarilor francezi pentru această decizie.
### Vezi și... ### „Un dar făcut posterității”: Cei patru fotografi ai Holodomorului„Sunt recunoscător Franței pentru că a recunoscut Holodomorul din 1932-1933 ca genocid al ucrainenilor și pentru că a onorat memoria victimelor lui Stalin și ale regimului său. Prin acest vot istoric, Adunarea Națională a arătat clar că astfel de crime nu vor fi niciodată uitate și nu trebuie să se repete", a scris el pe Twitter.
Islanda, Belgia și Bulgaria au recunoscut recent Holodomorul ca genocid al poporului ucrainean .
Pe 15 decembrie 2022, Parlamentul European a susținut rezoluția care recunoaște Holodomorul din 1932-1933 drept genocid al poporului ucrainean. Deputații europeni au cerut, de asemenea, Rusiei, în calitate de succesor legal al URSS, să își ceară scuze pentru acțiunile regimului sovietic împotriva Ucrainei.
### Vezi și... ### Parlamentul European: Holodomorul a fost genocid împotriva poporului ucrainean. Rusia, pusă să-și ceară scuzeHolodomorul a avut loc când unitățile de poliție ale lui Stalin au forțat țăranii din Ucraina să se alăture fermelor colective, rechiziționându-le cerealele și alte produse alimentare.
Istoricii spun că eșecul de a recolta în mod corespunzător culturile din Ucraina în 1932, sub conducerea sovietică defectuoasă, a fost cauza principală a foametei.
Se estimează că până la nouă milioane de oameni au murit în urma execuțiilor, deportărilor și înfometării în timpul campaniei din epoca lui Stalin.