Un aeroport din Daghestan, luat cu asalt de protestatari antisemiți după sosirea unui zbor din Israel

Sute de persoane s-au adunat la aeroportul din Mahacikala, cerând ca cetățenii israelieni care au sosit de la Tel Aviv să nu fie lăsați să intre.

Sute de persoane care strigau lozinci antievreiești au luat cu asalt aeroportul din orașul rus Mahacikala, situat în regiunea predominant musulmană Daghestan, după aterizarea unui avion din Israel, pe 29 octombrie. Aeroportul a fost închis și zborurile redirecționate. 

Poliția antirevoltă a sosit cu întârziere la aeroport după declanșarea tulburărilor, în timp ce biroul Ministerului de Interne din Mahacikala a declarat că au fost trimise întăriri, inclusiv unități ale Gărzii Naționale, pentru a-i proteja pe pasagerii care sosesc, potrivit canalului Telegram Baza.

Fără a da mai multe amănunte, oficialii din Daghestan au declarat ulterior că „mai multe persoane" au fost rănite în incident și că sunt tratate la spital.Autoritatea aviatică din Rusia a declarat ulterior că aeroportul va rămâne închis până la 6 noiembrie.

În mai multe orașe din regiune au izbucnit proteste antisemite după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, conducătorii Fâșiei Gaza.

Pe 29 octombrie, Ministerul israelian de Externe a cerut Rusiei să îi protejeze pe evrei și să fie arestați cei care-i amenință. „Israelul se așteaptă ca autoritățile ruse să protejeze toți cetățenii israelieni, pe toți evreii, și să acționeze cu hotărâre față de revoltele și incitarea la violență împotriva evreilor și israelienilor", se arată într-o declarație.

În seara zilei de 29 octombrie, înregistrări video și fotografii de la fața locului publicate de Caucasus.Realities de la RFE/RL au arătat cum au luat protestatarii cu asalt pista de aterizare din Mahacikala și au încercat să intre în avionul care se apropia.

Autoritățile spun că aeroportul a fost închis imediat pentru zborurile de intrare și ieșire, în timp ce poliția ar fi început să bruieze comunicațiile în zona aeroportului pentru a împiedica mulțimea să coordoneze alte acțiuni.

Un canal local de știri Telegram relata că protestatarii au verificat identitatea pasagerilor care soseau, încercând să împiedice evreii să părăsească aeroportul, inclusiv prin percheziționarea vehiculelor poliției. Un protestatar a fost văzut într-o înregistrare video neconfirmată purtând o pancartă pe care scria: "Ucigașii de copii nu au ce căuta în Daghestan".

Oficialii din Daghestan au acuzat „dușmanii Rusiei” că ar fi amplificat sentimentele antisemite, deși Centrul de coordonare a musulmanilor din Caucazul de Nord a fost cel care a cerut autorităților să împiedice refugiații din Israel să intre în republică, potrivit publicației Nodul caucazian (Кавказский Узел).

Ministerul Afacerilor Interne a declarat că „pe fondul situației din Mahacikala, se va stabili identitatea tuturor celor care participă la revolte, întrucât la aeroport funcționează supravegherea video".

„Recomandăm tuturor persoanelor care au încălcat procedurile de operare ale aeroportului să înceteze acțiunile ilegale și să nu interfereze cu activitatea angajaților aeroportului, se arată într-un comunicat transmis pe Telegram.

„Nu ne este ușor să stăm și să privim masacrarea inumană a populației civile - a poporului palestinian", se arată în declarația guvernului. „Cu toate acestea, îndemnăm locuitorii republicii să nu cedeze la provocările grupurilor distructive și să nu creeze panică în societate”.

Mitinguri antisemite au avut loc în weekend în alte orașe din Caucazul de Nord, protestând împotriva campaniei militare a Israelului.

La 28 octombrie, a avut loc un miting în Cerkessk, capitala Republicii Karaciaievo-Cerkessia, în care s-a cerut ca rezidenților din Israel să nu li se permită accesul în republică.

În noaptea de 29 octombrie, locuitorii din Derbent, în Daghestan, au protestat în urma unor false informații că în hoteluri locale ar fi fost adăpostiți refugiați din Israel.

Conflictul din Orientul Mijlociu a izbucnit după ce membrii grupării Hamas au luat cu asalt Israelul pe 7 octombrie, ucigând peste o mie de oameni și luând peste 200 de ostatici. Israelul a ripostat cu o campanie militară împotriva Gaza, care se crede că a ucis aproximativ 8.000 de persoane și a distrus o mare parte din orașul Gaza.

Galerie foto | Hamas a lansat „Potopul de la Al-Aqsa”. Israelul: „Suntem în stare de război”