Gruparea „Ultima Generație", citată de Associated Press, a declarat că opt activiști au fost implicați în protestele de pe aeroporturile din Berlin, Köln-Bonn, Nürnberg și Stuttgart, care au început în jurul orei 5 dimineața. Organizația cere guvernului german să negocieze și să semneze un acord pentru eliminarea globală a utilizării petrolului, gazului și cărbunelui până în 2030.
Zborurile au fost suspendate la Köln-Bonn după ce s-a raportat că două persoane s-au atașat de asfalt, dar ulterior au fost reluate, a relatat agenția de știri germană dpa. Poliția a declarat că a fost găsită o gaură în gardul aeroportului. Zborurile au fost, de asemenea, suspendate pentru aproximativ o oră la Nürnberg; iar la Aeroportul Berlin, două persoane care se atașaseră de sol au fost îndepărtate și reținute.
Luna trecută, „Ultima Generație" a organizat proteste similare la Aeroportul Köln-Bonn și la Aeroportul Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania, care au perturbat semnificativ zborurile de pasageri. La începutul acestei luni, un protest nocturn al activiștilor de mediu la Aeroportul Leipzig/Halle, un important nod de transport aerian de marfă, a forțat suspendarea zborurilor cargo timp de trei ore.
- Te-ar putea interesa și: Protestatarii de mediu blochează aeroporturi europene: „E prea târziu pentru schimbări treptate”
Luna trecută, guvernul german a aprobat o legislație care ar impune pedepse mai dure pentru persoanele care pătrund în perimetrul aeroporturilor.
Proiectul de lege, care încă necesită aprobarea parlamentarilor, prevede pedepse care pot ajunge până la doi ani de închisoare pentru persoanele care intră intenționat în zonele aeroportuare, cum ar fi căile de rulare sau pistele, punând în pericol aviația civilă sau facilitând accesul altcuiva. În prezent, astfel de intruziuni sunt sancționate doar cu amendă.
Activiștii de mediu spun că protestele lor îmbracă asemenea forme, neacceptate de chiar toată lumea, pentru că nu mai este timp de pierdut. Protestele din Germania au loc în ceea ce pare să fie cea mai fierbinte vară din istorie, sau de când se măsoară temperaturile la nivel global. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te