Afaceri, apărare, ego: de ce ar vrea Musk să taie Starlink pentru Ucraina

Rețeaua Starlink a lui Elon Musk

Miliardarul american Elon Musk a declarat vineri că firma sa de rachete SpaceX nu poate finanța la infinit serviciul de internet Starlink, pe care l-a furnizat gratis Ucrainei în primele zile ale invaziei ruse, relatează Reuters.

Sistemul este vital pentru comunicațiile militare, dar și pentru civilii din zone ucrainene izolate din cauza războiului.

Comentariul lui Musk pe Twitter a venit după ce se relatase că SpaceX ar fi cerut ministerului american al apărării să plătească pentru sistemul de internet prin satelit Starlink donat Ucrainei.

Musk a intrat recent într-o controversă aprinsă cu oficialitățile ucrainene după ce a sugerat un plan de pace considerat de Kiev inacceptabil pentru că ar fi prea generos cu Rusia, relatează Reuters.

Miliardarul care conduce Tesla a spus că Starlink îl costă în Ucraina aproape 20 de milioane de dolari pe lună, și că SpaceX a cheltuit aproximativ 80 de milioane de dolari pentru a activa și susține sistemul respectiv în țara respectivă.

„SpaceX nu cere să recupereze cheltuielile făcute deja, dar nici nu poate finanța sistemul existent la nesfârșit”, a scris Musk vineri pe Twitter.

„De asemenea, a trebuit să ne apărăm împotriva atacurilor cibernetice și a bruiajului, iar asta devine din ce în ce mai greu de făcut”, a mai scris Musk

SpaceX & Pentagon

CNN a relatat joi că SpaceX a trimis o scrisoare Pentagonului luna trecută în care anunțat că nu poate continua să finanțeze serviciul Starlink în Ucraina și că va fi obligată să înceteze finanțarea, dacă armata americană nu oferă companiei zeci de milioane de dolari pe lună.

### Vezi și... ### Planul „de pace” al lui Elon Musk și dacă într-adevăr Zelenski le-a spus rușilor că vor fi „ucişi unul câte unul”

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că ministerul american al Apărării „continuă să lucreze cu sectorul privat pentru a explora soluții pentru forțele armate ale Ucrainei, confruntate cu agresiunea brutală și neprovocată a Rusiei”.

SpaceX nu a răspuns la o solicitare Reuters de a comenta pe acest subiect.

Dumnezeu, internetul, apărarea vitală a Ucrainei, și Elon Musk

Musk a activat sistemul Starlink de comunicații internet prin satelit în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, după ce serviciile de internet ucrainene fuseseră întrerupte de invazia Rusiei. SpaceX a oferit atunci Ucrainei mii de terminale de internet, iar acum Starlink este un instrument-cheie de comunicare pentru forțele ucrainene în lupta lor contra forțelor ruse.

Un videoclip postat pe contul oficial de Twitter al ministerului ucrainean al Apărării arată soldați ucraineni lăudând tehnologia pusă la dispoziție de Tusk: „Mulțumesc lui Dumnezeu că avem Starlink. Ne salvează viața”, spune un soldat, potrivit unei traduceri postate împreună cu videoclipul.

Vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov a spus săptămâna aceasta că serviciile Starlink au ajutat la restabilirea infrastructurii energetice și de comunicații în zone critice după recentele atacuri masive rusești.

Un plan de pace controversat

Musk a fost criticat dur de către ucraineni când a prezentat un plan de pace în care a propus ca Ucraina să cedeze definitiv peninsula Crimeea Rusiei, plus organizarea de noi referendumuri sub auspiciile ONU care ar urma să decidă soarta teritoriilor ucrainene controlate (parțial) de ruși. Planul mai propune ca Ucraina să se declare neutră.

Ucraina spune că nu va fi niciodată de acord să cedeze regiunile luate cu forța, iar referendumuri legale nu pot fi organizate în teritorii ocupate unde mulți oameni au fost uciși sau alungați.

### Vezi și... ### «Don’t Look Up»: sau cum ne cade în cap cerul dogmatic

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski e unul dintre cei care au criticat ferm propunerea lui Elon Musk.

Fostul ambasadorul al Ucrainei în Germania Andrij Melnyk a condamnat, de asemenea, planul într-un tweet în care i-a spus lui Musk în termeni profani să plece.

Răspunzând la o postare referitoare la soarta serviciului Starlink și la această observație a ambasadorului ucrainean Musk a spus sec: „O să urmăm recomandarea lui.”

Starlink?

Deși este extrem de costisitoare, tehnologia de comunicare prin satelit ca aceea folosită de Starlink poate oferi conectare la internet pentru cei care locuiesc în zone rurale sau greu accesibile, unde nu există, sau nu pot fi montate, cabluri de fibră optică și turnuri celulare. Tehnologia poate fi, de asemenea, un sprijin critic în caz de cataclisme naturale.

Șefa de la SpaceX, Gwynne Shotwell, declarase pentru Reuters că Franța și Polonia ajută la finanțarea livrărilor de terminale Starlink către Ucraina.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a spus în aprilie că a cumpărat câteva din terminalele SpaceX și că serviciul de internet a fost posibil prin intermediul mai multor donații, unele dintre ele de la SpaceX.