Profit de război: Planul de a vinde imagini cu epavele ucrainene decorate ca artă digitală produce furie

Floarea-soarelui, simbolul național al Ucrainei, pictată pe o mașină incendiată în Irpin, în apropiere de Kiev. Instalația a provocat nemulțumirea unora dintre ucraineni, în timp ce alții aplaudă felul surprinzător de a colecta bani pentru comunitatea artistică a națiunii, care are de suferit de pe urma războiului.

Instalația este situată pe șoseaua națională care duce la Irpin, unde autoritățile spun că, în timpul invaziei care a început la 24 februarie, au fost uciși 200-300 de civili. Orașul distrus a fost recucerit de forțele ucrainene la sfârșitul lunii martie. Autoritățile orașului au aprobat lucrarea și i-au asigurat pe atât pe artiști, cât și pe localnici că nimeni nu a murit în acele vehicule.

Proprietarul uneia dintre mașinile incluse în instalație le-a mulțumit artiștilor pentru că au transformat aceste caroserii găurite de gloanțe „în ceva mai frumos". Dar unul dintre locuitorii Kievului este profund nemulțumit: „Amintirile sunt încă foarte proaspete".

„Înțeleg ideea că florile sunt un simbol al speranței pentru viitor și a faptului că Ucraina nu poate fi distrusă, în ciuda a ceea ce rușii au încercat să facă aici, dar poate că este prea devreme", spune Casimir Kiendl, care este galez, dar locuia în Ucraina când a început războiul.

Trek Kelly, un pictor mural din Los Angeles, și Olena Ianko, o artistă ucraineană implicată în proiect, spun că respectă preocupările, dar speră că locul va deveni un loc de reflecție.

„Da, sunt oameni care nu ne-au înțeles. Ei cred că noi dansăm pe mormintele celor care au murit", spune Ianko. „Însă, de fapt, vrem să arătăm că... viața va merge mai departe. Vom învinge [în război]. Putem învinge inamicul și cu arme, dar și cu o pensulă".

Pictorul Trek Kelly, care a contribuit la inițierea proiectului, la 10 august.

Artiștii ucraineni Viaceslav Ribka și Olena Ianko aplică vopsea pe una dintre numeroasele mașini care alcătuiesc instalația. Organizația americană de caritate beautifyearth.org acceptă donații deductibile din impozit pentru artiști, iar în curând vor fi publicate detalii despre locurile de unde se pot cumpăra NFT-uri.

Trek Kelley spune că și alte orașe ucrainene au oferit amplasamente pentru mai multe dintre operele lor de artă. „Ei vor să înfrumusețeze aceste zone aflate în dificultate până când vor putea fi reconstruite, astfel încât... să existe o oarecare strălucire și culoare și natură care să răsară din ruine, într-un fel de renaștere".

Un soldat ucrainean își face cruce și se roagă în fața instalației.