Avansarea forțelor Taliban în Afganistan nu amenință securitatea internațională, susțin oficiali ruși și talibani

Oficialii ruși și talibani au afirmat că luptătorii grupului fundamentalist controlează o parte tot mai mare din teritoriul Afganistanului, inclusiv zone întinse de la frontieră, insistând în același timp că câștigurile talibanilor nu amenință securitatea internațională. Declarațiile aparent coordonate au fost făcute în timpul vizitei unei delegații a talibanilor la Moscova.

Vizita este văzută de experţi ca un nou semnal al interesului Rusiei de a se implica mai profund în problemele de securitate regională legate de Afganistan. Vizita talibanilor la Moscova vine pe fundalul retragerii trupelor internaţionale și americane din Afghanistan, după două zeci de ani.

Ministerul rus de Externe a declarat, pe 9 iulie, că talibanii controlează 85% din granița afgano-tadjică, o declarație dificil de confirmat. Moscova a mai spus și că alianța militară CSTO condusă de Rusia va „acționa decisiv pentru a preveni agresiunea și provocările”. Ministerul a îndemnat toate părțile aflate în conflict să „dea dovadă de reținere”.

Zeci de districte afgane ar fi căzut sub controlul militanților talibani, de când forțele internaționale conduse de SUA și-au început oficial retragerea la 1 mai, lăsând forțele loiale guvernului de la Kabul într-o situaţie vulnerabilă. Președintele american, Joe Biden, a dat asigurări că va susţine în continuare administraţia lui Ashraf Ghani.

Un reprezentant taliban este citat cu declaraţia că Talibanii controlează acum 85% din teritoriul afgan.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat astăzi că a fost înregistrată o creștere cu 29% a numărului de victime civile în Afganistan în primul trimestru al acestui an, comparativ cu 2020. OMS a mai spus că este preocupată și de situaţia epidemiologică și că va trimite 3,5 milioane de doze de vaccin COVID-19 în Afganistan, care are o populație de aproximativ 38 de milioane de oameni.