Afganistan: președintele Trump susține că nu a fost informat despre presupuse atacuri împotriva militarilor americani, plătite de Rusia

25 decembrie 2019: corpul neînsuflețit al unui militar american ucis în Afganistan este repatriat la baza aeriană Dover din Statele Unite.

Președintele american Donald Trump a respins relatările că ar fi fost informat, cu luni în urmă despre faptul că Rusia ar fi plătit miliții Taliban sau bande criminale pentru a ataca trupele internaționale din Afganistan, în special pe cele americane, așa cum au relatat New York Times și Washington Post. „Nici eu, nici vicepreședintele Mike Pence sau șeful Casei Albe Mark Meadows nu am fost vreodată informați despre așa-zise atacuri asupra trupelor noastre în Afganistan” a scris președintele duminică, pe Twitter.

Cele două publicații au citat oficiali americani care susțin că o unitate secretă a serviciului militar de informații al Rusiei (GRU), care a fost implicat în tentative de asasinat în Europa, a oferit în 2019 recompense pentru atacuri asupra trupelor coaliției conduse de SUA în Afganistan. Cotidianul NYT susține că președintele Donald Trump a primit aceste informații încă din luna martie, dar până acum administrația nu a reacționat.

În 2019, în Afganistan au fost uciși 20 de militari americani dar nu este clar în câte cazuri ar fi vorba de crimele țintite despre care relatează cele două publicații americane.

Ambasada Rusiei la Washington și ministerul de externe de la Moscova au respins acuzațiile, caracterizându-le drept „lipsite de temei și anonime”. Același lucru l-au făcut și milițiile Taliban din Afganistan.

În acest moment, Statele Unite – care și-au redus semnificativ prezența militară în Afganistan – încearcă să medieze un acord de pace, pentru a pune capăt războiului care durează de peste 19 ani.

Vicepreședintele Joe Biden, candidatul democrat la președinția americană l-a criticat pe Trump pentru lipsa de reacție și a promis că „Rusia va fi trasă la răspundere” dacă el devine președinte după alegerile din noiembrie.