Afganistanul sub conducerea talibanilor
Luptătorii talibani se pregătesc să se roage în palatul prezidențial din Kabul, numit Arg, în toamna anului 1996. În septembrie, grupul militant islamic a preluat controlul asupra orașului de la mujahedini, cei care au luptat odată împotriva invaziei sovietice, dar au ajuns să lupte între ei în anii ‘90.
Fostul președinte al Afganistanului, susținut de forțele sovietice, Mohammed Najibullah (stânga) și fratele său au fost spânzurați după ce au fost prinși și uciși în interiorul unei baze ONU din Kabul în septembrie 1996. Expunerea cadavrelor a fost primul act public al talibanilor după ce au preluat puterea în capitală.
Un taliban lovește un bărbat prins cu jumătate de kilogram de opiu. Grupul sunnit a promis că va restabili ordinea și va eradica corupția în Afganistanul devastat de război.
Bărbați din nordul Afganistanului topesc vechile tuburi de obuz și le transformă în obiecte pentru casă. Deși războiul a încetat în cea mai mare parte a țării după ce talibanii au preluat controlul, aplicarea rigidă a legii islamice și a tradițiilor tribale a cauzat suferințe multor afgani obișnuiți.
Un băiat și o femeie acoperită cu un voal călăresc un măgar. În conformitate cu regulile talibanilor, femeile erau obligate să poarte un asemenea voal când erau în afara casei și puteau să-și părăsească locuința doar acompaniate de o rudă de sex masculin.
O fotografie cu femei din Kabul după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei. Femeilor le-a fost interzis să lucreze sau să învețe, cu excepția Coranului, pe care trebuiau să îl studieze până la vârsta de 8 ani.
Pistolari talibani urmăresc un meci de fotbal în Kabul. Fotbalul era foarte popular, mai ales după ce presupusele jocuri „anti-islamice”, cum ar fi mânuirea zmeilor și buzkashi (un tip de hipism), au fost interzise. Majoritatea sporturilor au fost restricționate.
Membrii unei echipe de fotbal din Pakistan, rași pe cap de talibani, în semn de pedeapsă. Fotbaliștii erau obligați să-și acopere trupurile în timpul meciurilor. Alți sportivi, precum boxerii, erau forțați să găsească o cale de mijloc între regulile stricte ale talibanilor și normele generale ale sportului. Când doi boxeri afgani au plecat în Pakistan pentru un turneu, arbitrii le-au cerut să-și radă barba. Temându-se de reacția talibanilor, bărbații și-au păstrat barba și s-au întors acasă fără a da o singură lovitură.
Muzica și filmele au fost interzise de talibani. Acest stâlp din Kabul este acoperit cu pelicule extrase din casetele distruse.
Un băiat privește cadrele dintr-o bandă de film pe care a șterpelit-o după ce talibanii au ars în public mai multe bobine.
Talibanii strivesc doze de bere cu ajutorul unui tanc sovietic. Alcoolul a fost, de asemenea, strict interzis. Pedepsele pentru cei care încălcau legile erau adesea înspăimântătoare.
Shirin Khan execută un bărbat, care, potrivit unui decret pronunțat de un tribunal din Shari'a în 1998, i-a ucis fiul.
Talibanii i-au pictat acestui tânăr fața în culoarea neagră, după ce acesta ar fi fost prins furând cinci covoare. Tânărul a fost ulterior „persecutat” de talibani.
Două mâini atârnă în calitate de avertisment. Sub conducerea talibanilor, celor condamnați pentru furt puteau să le fie amputate mâinile.
Fotografiile (înainte și după) a unui Buddha gigantic, sculptat în stâncile provinciei Bamiyan din Afganistan. Talibanii au distrus monumentul cu explozibili în 2001. Monumentul lui Buddha data din secolul VI. Un ministru al talibanilor a declarat: „Distrugem statuile în conformitate cu legea islamică și este o chestiune strict religioasă”.
Mai târziu, însă, un ministru al talibanilor a afirmat că distrugerea a fost un act de protest după ce o delegație occidentală a oferit bani pentru a proteja monumentul de luptele din apropiere, fără a acorda ajutor copiilor care sufereau de malnutriție.
Protestatari la Kabul, în 2001. Mai târziu în același an, o coaliție condusă de SUA va invada țara după ce liderii talibani vor refuza să-l predea pe liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, în urma atacurilor din 11 septembrie.
Trupele americane sunt în căutarea luptătorilor talibani în munții de lângă Kandahar în 2003. După invazia condusă de SUA, talibanii rămași s-au ascuns în munți și sate sau au evadat în Pakistan.
Un pușcaș marin american și doi civili afgani se ascund în timpul unui schimb de focuri cu militanții talibani în 2010.