Aflată la Moscova, Guțul felicită găgăuzii de Ziua Victoriei și se declară onorată să reprezinte „întreaga Moldovă”

Imagine distribuită pe Telegram de Marina Tauber de 9 mai unde precizează că se află alături de fugarul Ilan Șor și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, la Parada Victoriei din Moscova.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, aflată la Moscova la invitația liderului rus, Vladimir Putin, a publicat un clip video în care îi felicită pe găgăuzi cu ocazia Zilei Victoriei. Ea se declară onorată că va reprezenta Găgăuzia și „întreaga Moldovă” la parada din Piața Roșie.

În mesajul său, Guțul îi mulțumește președintelui rus Vladimir Putin pentru invitația de a participa la parada organizată cu ocazia zilei de 9 mai, numind acest gest „un semn înalt de prietenie și încredere între popoarele noastre”.

„În doar o oră va începe parada din Piața Roșie. Este o mare onoare pentru mine să reprezint Găgăuzia și întreaga Moldovă la acest eveniment”, spune Guțul.

Ea îndeamnă locuitorii din autonomia găgăuză să participe la procesiunea festivă de la Comrat și să depună flori la Memorialul Eliberatorilor.

„Este puținul pe care îl putem face în cinstea soldaților care au salvat omenirea de fascism. Vă doresc tuturor pace, armonie și înțelegere”, a adăugat bașcana.

Recent, la Chișinău a început procesul de judecată în care este vizată Evghenia Guțul. Bașcana este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului partid Șor și riscă până la 5 ani de închisoare. Prima ședință, din 30 aprilie, a fost amânată.

„Flacăra eternă” la Comrat

La Comrat, la depunerile de flori care au avut loc la Memorialul Gloriei Militare și mormântul Soldatului Necunoscut, au participat președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov și adjuncții săi, precum și șeful de cabinet al bașcanei, Iurie Kuznețov.

Pe canalul său de Telegram, ea a precizat că o parte din „Flacăra Eternă” de la Moscova a fost transferată la Comrat, menționând că acest lucru a fost posibil grație fugarului Ilan Șor, pe care îl prezintă drept președinte al Comitetului executiv al blocului „Pobeda”.

De altfel, Șor a apărut alături de deputata neafiliată Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, depunând flori la memorialul de la Moscova, potrivit unor imagini publicate de agenția rusă de știri RIA Novosti.

La 21 aprilie, la Moscova, mai mulți politicieni moldoveni afiliați oligarhului fugar, Ilan Șor, au lansat un bloc electoral numit „Pobeda” („Victorie”), care își propune să unească opoziția împotriva guvernării pro-europene din Moldova, în perspectiva alegerilor prezidențiale de la toamnă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News