Astăzi în Moldova și în lume

Imagine generică

Principalele evenimente anunțate ale zilei

Din actualitatea internă

Continuă, până pe 9 februarie, greva transportatorilor de pasageri, organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport, susținută de Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul”. Greviștii cer majorarea biletelor de călătorie, invocând scumpirea carburanților (dar și efectele pandemiei), reglementarea taxelor în autogări și lichidarea schemelor de corupție din Agenția Națională de Transport Auto, minister si autogări.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică organizează consultări publice privind tarifele fixe și prețurile la energia electrică produsă de firmele autorizate, din surse regenerabile.

Deputați din Autonomia Găgăuză ar vrea să negocieze direct cu Gazprom furnizarea de gaze – iar delegația care ar urma să plece în Rusia va ține o conferință de presă în această dimineață, la Comrat. Delegația formată din trei membri ai Adunării Populare este condusă de deputatul Victor Petrov.

Pe 25 ianuarie, când s-a format comisia, consilierul bașcanei UTA Găgăuzia, Andrei Vedutenco declara pentru Ziarul de Gardă că administrația Irinei Vlah nu crede că „așa ceva este posibil” dar preciza că Adunarea Populară decide autonom.

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale de la București și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „IDIS Viitorul”de la Chișinău prezintă un Barometru de opinie „România – R. Moldova”.

Din actualitatea internațională

Între Moscova, Kiev și capitalele occidentale, continuă un schimb diplomatic intens, alimentat de temerile unui nou conflict în Ucraina, după ce Rusia a masat în apropierea graniței sale vestice peste 100.000 de militari.

Aflat luni la Moscova pentru discuții cu președintele Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „optimist, dar nu se așteaptă la minuni peste noapte”.

Marți, Macron este așteptat la Kiev iar marțea viitoare, la Moscova sosește cancelarul german Olaf Scholz, care la începutul acestei săptămâni a făcut o vizită la Washington.

În Statele Unite se așteaptă o decizie a autorităților federale de reglementare în domeniul sănătății (Administrația pentru Alimente și Medicamente – FDA) care dezbat încă dacă să autorizeze sau nu vaccinul Pfizer pentru copiii mai mici de cinci ani. Se repetă dilema în care s-au aflat de la apariția primului vaccin anti Covid-19: aprobări neconvenționale și rapide, care salvează vieți umane contra aprobări care respectă căile tradiționale de reglementare, mai sigure, dar care necesită mult timp.

Șeful politicii externe europene, Josep Borrell, se află la Washington, unde împreună cu omologul său american Antony Blinken a prezidat cel de-al 9-lea Consiliu Energetic SUA-UE, care se întrunește pentru prima dată după o pauză de patru ani. O discuție la care a fost prezent și comisarul european pentru energie Kadri Simson.

Reuniunea a avut loc pe fundalul creșterii la nivel record a prețurilor pentru energie în Europa.

Luni, la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că aceste prețuri ar putea rămâne neschimbate mai mult timp, în parte pentru că Rusia folosește gazul în jocurile sale strategice.

Atât vor de Leyen cât și Josep Borrell au asigurat însă că UE „ia măsuri suplimentare pentru a consolida securitatea energetică a Uniunii dar și a vecinilor din est sau Balcanii de Vest”.