În Moldova, mişcarea de tineret intitulată „Urmaşii lui Ștefan” și mişcarea naţională „Voievod” vor vorbi presei despre ceea ce consideră a fi „trădarea de patrie din partea unor primari și consilieri locali”.
Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice examinează proiectul de Hotărâre al Parlamentului cu privire la aprobarea Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022.
Mișcarea Refugiaților Transnistreni își va prezenta nemulțumirile legate de politica guvernului și a parlamentului - în legătura cu soarta lor și cu proiectul de lege 299 care îi vizează.
Mai are loc astăzi o ședință a cabinetului Pavel Filip și după amiază va avea loc anunțarea unei premiere cinematografice semnată de Valeriu Jereghi. Filmul se intitulează „Și va fi...”
Din actualitatea internațională:
Ministrul român al justiţiei, Tudorel Toader, se află la Strasbourg unde astăzi va avea loc dezbaterea din Parlamentul European pe tema legilor justiţiei din România. Ieri demnitarul de la Bucureşti s-a întâlnit cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și la ea a participat și ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu. Cel mai probabil, Toader nu va lua cuvântul azi în cadrul dezbaterii. Ministrul român avea programate întâlniri cu grupurile europarlamentare, exceptând Partidul Popular European, care s-a exprimat extrem de critic la adresa modificărilor pe care parlamentul de la Bucureşti le face legilor justiției.
La Baku, în Azerbaidjan, continuă și astăzi vizita co-președinților aşa numitului grup OSCE de la Minsk, a cărui menire este să găsească o soluție politică a conflictului cu Armenia legat de enclava Nagorno-Karabah. Astăzi ar urma să se încheie aceasta rundă de convorbiri. Mâine delegația OSCE va merge la Erevan.
Comisarul Uniunii Europene pentru politica vecinătății și negocierile de extindere, austriacul Johannes Hahn se va afla în Serbia și Muntenegru – adică la Belgrad si Podgorica - începând de astăzi și până la sfârşitul săptămânii. Vizita survine după declarația președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că Serbia și Muntenegrul ar putea să adere la UE în 2025. Juncker a spus că data este „orientativă” și are scopul să motiveze țările aflate pe drumul integrării. Juncker a făcut declarația la Parlamentul European înaintea prezentării de către Comisia Europeană a noii sale strategii față de țările din vestul Balcanilor, în care Serbia și Muntenegrul sunt considerate fruntașe în pregătirea de aderare. Juncker a avertizat însă țările din Balcani că trebuie să-și rezolve disputele teritoriale înainte de a fi primite în UE, avertizând că nu va permite repetarea certurilor dintre Slovenia și Croația, ambele membre ale Uniunii.