Astăzi în Moldova și în lume

Din actualitatea principalelor evenimente anunțate ale zilei.

La Chișinău, Guvernul a anunțat că se întrunește în ședință, înainte ca Parlamentul să se reunească în plen pentru a discuta moțiunea de cenzură înaintată de socialiști. Președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor îi cer premierului Maia Sandu să renunțe la legea ce i-ar permite, prin asumare de răspundere, să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general. Socialiștii au respins și soluția de compromis, avansată luni de Maia Sandu, de a se cere expertiza Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a legii procuraturii. Propunerea premierului moldovean a fost salutată de purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Maja Kocijancic, care a cerut liderilor politici de la Chișinău „să ajungă rapid la un consens asupra unei soluții care să mențină drept prioritară o reformă deplină și sustenabilă a justiției și care să permită guvernului să își reia activitatea îndreptată spre îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor moldoveni”.

Blocul ACUM și susținători ai guvernului Maia Sandu au anunțat o acțiune de protest în fața Parlamentului, care se va întruni în ședință plenară la ora 10.00 pentru a examina moțiunea de cenzură înaintată de socialiști. Pentru adoptarea moțiunii, cei 36 de deputați ai Partidului Socialiștilor mai au nevoie de 15 voturi. Săptămâna trecută, fracțiunea democraților, care are 30 de mandate, a anunțat că va susține orice inițiativă privind demiterea guvernului Maia Sandu. Luni seara, într-o emisiune la postul public de televiziune, Maia Sandu a declarat că dacă guvernul său va fi demis, reforma justiției va bate pasul pe loc, iar între socialiști și blocul ACUM nu va mai exista loc de discuții. „Fără încrederea în justiție și în țară, oamenii vor pleca. Avem o problemă serioasă, dar ea poate fi depășită, dacă va fi retrasă moțiunea. Să revenim, să discutăm încă odată condițiile. Dacă noi renunțăm, procurorul va fi o persoană cu probleme de integritate”, a declarat Maia Sandu la „Moldova 1”.

Noul primar al capitalei, Ion Ceban, își începe astăzi activitatea la Primăria Chișinăului.

Comisia Electorală Centrală se întrunește în ședință.

Rețeaua femeilor rome va prezenta, într-o conferință de presă, Manifestul femeilor rome, care descrie principalele probleme cu care se confruntă femeile rome din Republica Moldova și propune recomandări pentru rezolvarea acestora.

Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Biroul Asociat de Avocați „Paladii, Catan și Asociații”, organizează masa rotundă dedicată analizei cadrului de politici privind prevenirea și combaterea spălării banilor în Republica Moldova.

Din actualitatea internațională:

La Bruxelles, va avea loc ședința Consiliului pentru afaceri externe, la nivel de miniștri ai apărării din țările Uniunii Europene.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenka întreprinde o vizită în Austria.