Agenția Apele Moldovei se reformează. Cum se va numi și ce atribuții noi va avea

Radu Cazacu, director adjunct al Agenției „Apele Moldovei”

Guvernul de la Chișinău ar putea aproba, până la sfârșitul acestei veri, un proiect de hotărâre pentru reformarea Agenției Apele Moldovei. Aceasta presupune schimbarea statutului, atribuțiilor și a denumirii.  

Directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu, spune în podcastul Europei Libere „În esență...” că agenția va fi transformată din autoritate publică în instituție publică și se va numi Administrația Națională Apele Moldovei. Ea va avea atribuții nu numai de monitorizare, ci și „de implicare”, a precizat Cazacu.

În noua sa formulă juridică, Administrația Națională Apele Moldovei își va începe activitatea de la 1 ianuarie 2025.

Radu Cazacu spune în podcastul Europei Libere că principala provocare a reformei constă însă în identificarea specialiștilor – a hidrotehnicienilor și a hidrologilor.

Acum patrimoniul acvatic al R. Moldova este monitorizat de 16 angajați ai Agenției Apele Moldovei, un număr insuficient pentru un volum mare de activitate. Pentru comparație, Radu Cazacu a exemplificat cu România unde pe sectorul Prut-Bârlad sunt angajate circa 300 de persoane.

Proiectul de reformare a Agenției Apele Moldovei prevede că viitoarea instituție publică Administrația Națională Apele Moldovei va absorbi „Direcția bazinieră de gospodărire a apelor”, „Sistemul de Gospodărire a Apelor Nistru-Centru” și „Direcția Nodul Hidrotehnic Costești-Stânca”, al căror fondator este Agenția Proprietăți Publice.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te