Este cu două trepte mai sus decât ratingul agenției Moody's și un semnal foarte puternic pentru investitori, a afirmat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, într-o postare pe rețele.
Potrivit raportului Fitch, ratingul B+ al Moldovei reflectă angajamentul autorităților de a menține stabilitatea macroeconomică și financiară, nivelul scăzut al datoriei publice și accesul facil la finanțare externă. Totuși, „acești factori sunt contrabalansați de expunerea ridicată la tensiuni geopolitice din cauza războiului din Ucraina vecină, a unui conflict înghețat și a riscului de interferență străină destabilizatoare în politica internă, precum și a unui deficit de cont curent (DCC) structural mare și a unei datorii externe nete ridicate”, mai afirmă agenția.
Fitch Ratings, una din cele trei mari agenții de evaluare a creditului, alături de Moody's și Standard & Poor's, a întrerupt evaluarea pentru Moldova în anul 2009.
În raportul din 27 septembrie 2024, agenția a lăudat politicile publice consistente și prudente ale guvernului de la Chișinău, și faptul că Banca Națională a Moldovei (BNM) a reușit să tempereze inflația. Rezervele valutare ale BNM sunt estimate să atingă nivelul de 5,2 miliarde dolari la sfârșitul anului, un nivel considerabil mai mare decât media pentru țările cu rating-ul B. Sistemul bancar moldovenesc rămâne rezilient, cu un nivel ridicat de capitalizare, potrivit Fitch.
În raportul Fitch se afirmă că ratingul de țară al Moldovei ar putea fi îmbunătățit, dacă tensiunile geopolitice și vulnerabilitățile externe se vor reduce semnificativ, și dacă acestea vor fi însoțite de intrări mai mari de investiții străine directe.
- Te-ar putea interesa și: Așteptările au fost depășite. Câte obligațiuni de stat au procurat moldovenii, după lansarea platformei eVMS.md
La capitolul riscuri geopolitice, agenția menționează că Moldova este foarte expusă la consecințele războiului din Ucraina, interferența Rusiei în politica internă și prezența sa militară în regiunea transnistreană, precum și riscului ca evoluțiile politice interne să perturbe orientarea actuală a politicii externe a țării către UE și SUA.
Raportul Fitch menționează și riscuri de interferență în alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, în timp ce partidele pro-rusești ar beneficia de un sprijin considerabil, iar Rusia ar fi intervenit în politica locală sub diverse forme, inclusiv prin campanii de dezinformare, atacuri cibernetice și sprijin financiar pentru anumiți actori politici. (R.B.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te