Agenție ONU: Încetarea focului, chestiune de viață și de moarte pentru milioane de palestinieni

Femeile coc pâine „pita” la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe fondul ostilităților dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas. 31 octombrie, 2023. (Foto: Mohammed Abed, AFP)

Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni, a declarat luni, în cadrul unei reuniuni de urgență la ONU, că o încetare umanitară imediată a focului în Gaza a devenit o chestiune „de viață și de moarte” pentru milioane de oameni.

El a acuzat Israelul de „pedepsirea colectivă” a palestinienilor și de strămutarea forțată a civililor.

Philippe Lazzarini a avertizat că dacă „ordinea civilă” va fi în continuare compromisă de jefuirea depozitelor agenției de către palestinienii care caută alimente și alte ajutoare, va deveni „extrem de dificil, dacă nu imposibil, ca cea mai mare agenție a ONU din Gaza să-și continue activitatea”.

### Vezi și... ### Israelul anunță extinderea operațiunilor militare. Gaza a rămas fără telecomunicații

Informările prezentate în fața Consiliului de Securitate de Lazzarini, de șeful agenției ONU pentru copii UNICEF și de un înalt oficial umanitar al ONU - au descris o imagine dezastruoasă a situației umanitare din Gaza la 23 de zile după atacurile Hamas din 7 octombrie în Israel și după declanșarea represaliilor militare israeliene, menite să „distrugă” gruparea care controlează Gaza.

Reprezentanții ONU spun că, potrivit celor mai recente statistici furnizate de Ministerul Sănătății din Gaza, peste 8300 de persoane au fost ucise - 66% dintre acestea fiind femei și copii - și zeci de mii de persoane au fost rănite.

Directoarea executivă UNICEF, Catherine Russell, spune că acest bilanț include peste 3400 de copii uciși și peste 6300 de răniți. „Acest lucru înseamnă că peste 420 de copii sunt uciși sau răniți în Gaza în fiecare zi - un număr care ar trebui să ne cutremure pe fiecare dintre noi", a spus ea.

Lazzarini declara, la rândul său: „Numărul copiilor morți în Gaza îl depășește pe cel al copiilor uciși anual în toate zonele de conflict din lume din 2019". El a adăugat: „Ei nu pot fi considerați daune colaterale”,

Numeroși vorbitori la reuniunea consiliului ONU au denunțat atacul-surpriză al grupării Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în care au fost ucise peste 1400 de persoane. Vorbitorii au cerut eliberarea celor aproximativ 230 de ostatici luați în Gaza de către gruparea Hamas. Dar aproape fiecare vorbitor a subliniat, de asemenea, că Israelul este obligat, în conformitate cu dreptul umanitar internațional, să protejeze civilii și elementele esențiale pentru viață, inclusiv spitalele, școlile și alte infrastructuri - Israelul fiind criticat că a blocat distribuția de alimente, apă, combustibil și medicamente către Gaza și a întrerupt comunicațiile timp de mai multe zile.

Lazzarini a declarat că puținele camioane cărora li s-a permis intrarea în Gaza prin punctul de trecere Rafah din Egipt în ultimele zile „nu reprezintă nimic în comparație cu nevoile a peste două milioane de persoane blocate în Gaza”.

### Vezi și... ### De disperare, mii de palestinieni au jefuit depozitele de ajutoare ONU din Gaza

„Sistemul instituit pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza este menit să eșueze - a spus el - dacă nu există voință politică pentru a face ca fluxul de provizii să fie semnificativ, pe măsura nevoilor umanitare fără precedent”.

Comisarul general pentru Gaza al agenției ONU a declarat că nu există niciun loc sigur în Gaza, avertizând că serviciile de bază se prăbușesc, că medicamentele, alimentele, apa și combustibilul se epuizează și că pe străzi canalele s-au înfundat și dau pe afară, „ceea ce va deveni în scurtă vreme un pericol imens pentru sănătate". UNICEF supervizează problemele legate de apă și canalizare pentru ONU, iar Russell a avertizat că „lipsa apei potabile și a instalațiilor sanitare sigure este pe punctul de a deveni o catastrofă".

Ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a îndemnat Consiliul de Securitate care a respins patru rezoluții care ar fi răspuns la atacurile Hamas din 7 octombrie și la războiul în curs de desfășurare să convină asupra unei rezoluții comune, afirmând că „criza umanitară din Gaza devine din ce în ce mai gravă pe zi ce trece”.

Ambasadoarea americană a afirmat că toți civilii nevinovați trebuie să fie protejați, dar a spus că Consiliul trebuie să ceară „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, să abordeze nevoile umanitare imense ale civililor palestinieni din Gaza, să afirme dreptul Israelului de a se apăra de terorism și să reamintească tuturor actorilor că dreptul umanitar internațional trebuie respectat”. Ea a reiterat apelurile președintelui Joe Biden pentru pauze umanitare pentru a scoate ostaticii și a permite intrarea ajutoarelor, precum și pentru trecerea în siguranță a civililor insistând asupra faptului că „Hamas nu trebuie să folosească palestinienii ca scuturi umane - un act de o cruzime de neconceput și o încălcare a dreptului războiului." „Asta înseamnă că și Israelul trebuie să ia toate precauțiile posibile pentru a evita rănirea civililor," a mai spus ambasadoarea americană.

Steaua galbenă în plenul Adunării Generale ONU

După ce au fost respinse cele patru rezoluții în Consiliul de Securitate care are 15 membri - una cu veto din partea SUA, una cu veto din partea Rusiei și Chinei și două pentru că nu au obținut minimum de nouă voturi „pentru” - națiunile arabe au mers vinerea trecută la Adunarea Generală a ONU, unde nu există drept de veto.

Organismul mondial, format din 193 de membri, a adoptat o rezoluție care solicită armistiții umanitare care să ducă la încetarea ostilităților, cu un vot de 120-14 și 45 de abțineri. Acum, cei 10 membri aleși în Consiliul de Securitate, format din 15 membri, încearcă să negocieze o nouă rezoluție care să nu fie respinsă. Rezoluțiile consiliului sunt obligatorii din punct de vedere juridic, în vreme ce rezoluțiile Adunării nu sunt, dar reprezintă un barometru important al opiniei mondiale.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a criticat dur eșecul Consiliului de a condamna atacurile Hamas și le-a spus membrilor: „De ce nevoile umanitare ale locuitorilor din Gaza sunt singura problemă pe care vă concentrați?".

Vorbind despre bunicul lui, supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, a cărui soție și șapte copii au pierit în camera de gazare de la Auschwitz, Erdan a declarat în fața consiliului că va purta o stea galbenă - așa cum Hitler l-a obligat pe bunicul său și pe alți evrei să poarte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - „până când veți condamna atrocitățile comise de Hamas și veți cere eliberarea imediată a ostaticilor noștri".

Ambasadorul și-a pus apoi pe jacheta de costum o mare stea galbenă cu șase vârfuri a lui David pe care scria „Never Again” („Niciodată din nou”), la fel ca și alți diplomați israelieni care stăteau în spatele său, și a spus: „Umblăm cu steaua galbenă ca simbol al mândriei, amintire a faptului că am jurat să luptăm pentru a ne apăra. Niciodată din nou - este acum”.

La rândul său, Riad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU, a îndemnat Consiliul de Securitate să ia o decizie în consecința rezoluției adoptate de Adunarea Generală, pentru „încetarea acestei vărsări de sânge, care constituie un afront adus umanității, pentru încetarea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității, precum și pentru a pune capăt pericolului clar și iminent la adresa păcii și securității regionale și internaționale (...) Salvați-i pe cei care încă mai pot fi salvați și îngropați în mod demn pe cei care au pierit", a mai spus Mansour, ambasadorul palestinian la ONU.

Galerie foto | Hamas a lansat „Potopul de la Al-Aqsa”. Israelul: „Suntem în stare de război”