Agenția anticorupție din Kazahstan a încheiat ancheta nepotului arestat al lui Nazarbaev

Nusultan Nazarbaev și rudele sale

Agenții anticorupție din Kazahstan au încheiat ancheta asupra nepotului deținut al fostului președinte Nursultan Nazarbaev, acuzat de deturnarea a milioane de euro de la companiile de stat de telecomunicații și transport.

Cazul împotriva lui Qairat Satibaldi, care a fost arestat în martie și rămâne în arest până la proces, este cel mai recent dintr-o serie de investigații care vizează rude și aliați ai lui Nazarbaev.

### Vezi și... ### În Kazahstan, sute de milioane de dolari americani obținuți ilegal de clanul Nazarbaev, recuperați 

Într-o declarație din 24 august, Agenția Anticorupție a afirmat că Satibaldi și alte patru persoane anonime sunt suspectate de deturnarea unei sume de bani nespecificate de la companiile Kazakhtelecom și Transport Service Center. De asemenea, agenția a precizat că 500 de milioane de dolari au fost returnate la trezoreria statului și că 29% din acțiunile Kazahtelecom, controlate de Satibaldi, au fost preluate din nou sub controlul statului. Fosta soție a lui Satibaldi, Gulmira, a fost, de asemenea, arestată în martie sub acuzația de deturnare de fonduri și preluare ilegală a unei afaceri private.

După protestele antiguvernamentale fără precedent de la începutul lunii ianuarie, guvernul kazah a început în mod discret să îi ancheteze pe Nazarbaev, familia sa și alți aliați - mulți dintre aceștia ocupând posturi puternice sau influente în guvern, în agențiile de securitate și în companiile energetice profitabile. Președintele Qasym-Zhomart Toqaev, pe care Nazarbaev însuși l-a ales ca succesor după ce a demisionat în 2019, a început să se distanțeze de Nazarbaev după tulburările din ianuarie, care au fost alimentate de nemulțumirea kazahilor față de clientelism și corupție.

Toqaev l-a deposedat pe Nazarbaev de puterile radicale pe care le păstrase în calitate de șef al Consiliului de Securitate după ce a demisionat. La doar câteva zile după proteste, doi dintre ginerii lui Nazarbaev au fost înlăturați din funcțiile de conducere la două mari companii de petrol și gaze. Un alt ginere, Timur Kulibaev, a demisionat din funcția de președinte al principalului grup de lobby al mediului de afaceri din țară, iar, la sfârșitul lunii februarie, fiica cea mare a lui Nazarbaev, Darigha, a fost forțată să renunțe la fotoliul parlamentar.

### Vezi și... ### Kazahstanul votează revizuirea Constituției