Agenția Națională de Sănătate Publică a confirmat prezența variantei Omicron în R. Moldova

Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) a confirmat în premieră la 11 ianuarie prezența variantei Omicron a noului coronavirus în Republica Moldova.

### Vezi și... ### Chișinăul a actualizat alertele de călătorie COVID-19

Vorbind la o conferință de presă săptămânală privind evoluția pandemiei de COVID-19, Nicolae Jelamschi, directorul ANSP, a spus că au fost confirmate primele 16 cazuri de infectare cu Omicron. „Avem 11 bărbați și cinci femei, 12 sunt în Chișinău, 2 în Durlești, 1 în Transnistria și 1 în raionul Strășeni”, a spus Jelamschi, precizând că printre infectați se află un copil de două luni și o femeie însărcinată.

### Vezi și... ### OMS: număr record de infectări cu COVID la nivel global

Oficialul din sănătate a repetat îndemnul către populație de a se vaccina. Descoperită inițial de Africa de Sud și raportată Organizației Mondiale a Sănătății la 24 noiembrie, tulpina Omicron se remarcă printr-un număr mare de mutații, care o fac extrem de contagioasă. Uniunea Europeană se așteaptă că varianta Omicron va deveni dominată pe teritoriul țărilor membre până la sfârșitul lunii ianuarie.

Studiile inițiale sugerează că riscul de a face forme grave ale bolii după infectarea cu Omicron este mult mai scăzut pentru persoanele vaccinate, care și-au făcut și doza booster. Rata de vaccinare rămâne în R. Moldova sub 30%, în ciuda disponibilității vaccinurilor.

Luni, 10 ianuarie, R. Moldova a confirmat 695 de cazuri noi de infectare față de 242 de cazuri înregistrate în aceeași zi a săptămânii precedente.